Skip to main content
Az egyik leghatékonyabb befektetési alapelv használatával könnyen meghatározhatja, hogy 10 év múlva milyen érzéssel tekint vissza az összeállított befektetési portfólió hatékonyságára. Ez a stratégiai elem nem más, mint a portfóliója tervezett, szisztematikus szétosztása: a diverzifikáció.

Ha ilyen fontos, akkor a legtöbb befektetési portfólió miért ez alapján van felosztva? 

Erre egyszerű a válasz, vagy azért mert nem ismerik, vagy egy csupán a kényelemtől hajtva 1-2 kötvénybe vagy befektetési alapban tartják pénzüket (amit az a kereskedelmi bankjuk ajánlott).

Hogyan tud már 5 millió forint összegtől akár 200-300 értékpapírt is kihasználni?

Ehhez nyújtanak megfelelő segítséget: a befektetési alapok.

A befektetési portfólió egyik leghatékonyabb eszköze a befektetési alap, amely a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg.

Sok befektetési alapot már 750.000 forinttól (kb 2500 eur) is el tud érni, amelyeken keresztül akár 10-20 különböző ország és több száz cég papírjainak együttes eredménye adja az Ön befektetési portfóliójának eredményét.

Tovább oszthatjuk a kockázatot a befektetési portfóliójában, ha több befektetési alapkezelőt és eszközosztályt felölelő alapot válogatunk össze. Ezért érdemes független közvetítőt keresni, aki az összes jelentős alapkezelővel kapcsolatban áll. Így Ön bármelyiket elérheti korlátozás nélkül, ilyen szolgáltató az Osztrák Partner Bank is.

Partner Bank központja Linzben található.A befektetési alapokon keresztül már megvásárolhat számos nyugat-európai és amerikai papírt is, ezzel kilépve a nemzetközi befektetési piacra. Mondanom sem kell, hogy ez összehasonlíthatatlanul több lehetőséget tartogat az Ön számára, így az a befektetési portfólió, amit összeállít, több devizában, például dollárban, euróban, svájci frankban kibocsájtott értékpapírokat is tartalmazhat, a forint befektetése mellé, vagy a helyett.

A következő példánkban egy USD és egy EUR befektetési portfólió elemeit mutatom be, amely esetében legalább 5 éves a tervezett futamidő és közepes a kockázatvállalás.

USD befektetési portfólió:

Franklin Templeton Total Return Fund (feltörekvő piaci állampapír kötvényalap)

NN US credit (vállalati kötvény alap)

Fidelity America Fund (részvény alap)

 

EUR befektetési portfólió:

BlackRock Euro Bond Fund (konzervatív kötvényalap)

HSBC High Yield Bond (növelt kockázatú kötvényalap)

Allianz Euroland Equity (részvény alap)

A kedvező gazdasági környezetben mindig jelentős emelkedést érhetünk el prémium, osztalékfizető részvényekkel, részvény alapokkal. Azonban soha ne feledkezzünk meg arról az alapszabályról, hogy nem érnek égig a fák. A trendfordulókat utólagosan nagyon szépen lehet látni, előre sohasem, ezért a hozam orientált befektetőknek mindig számolniuk kell a befektetési portfólió 20-30-40% -os árfolyam változásával is.

Minél kevésbé tud egy ilyen helyzet esetén nyugodtan reagálni, annál több kötvényalapot javaslunk elhelyezni a befektetési portfóliójában.

Összességében elmondható, hogy a részvények és a kötvények sokszor egymással ellentétesen piaci környezetben teljesítenek jól. Gazdasági növekedés esetén a részvények, hanyatlásban, recesszióban a kötvények teljesítenek jobban. A hosszú távú növekedés érdekében az Ön befektetése nem lehet kiszolgáltatva egyetlen országnak, cégnek sem.

Ezért lássunk néhány piaci szegmenset, amelyeket érdemes beválogatnia a befektetési portfólióba. Ezeket legegyszerűbben befektetési alapokon keresztül teheti meg! 

telekommunikációs cégek,
szolgáltatás,
energia szektor,
kereskedelem,
egészségügy,
IT,
pénzügyi szektor,
ipar.

Figyeljünk arra, hogy egy szektor kitettsége ne haladja meg az alapban foglalt összetétel 30%-át! Minél több piaci szegmenset céloz egy befektetési alap, annál nagyobb a diverzifikáció mértéke.

Mi az 5 legnagyobb hiba, amit a diverzifikáció során elkövethet?

1, Túl sok befektetést válogat össze a befektetési portfóliójába.

Törekedjen rá, hogy a kialakított portfóliójában még kezelhető számú papír legyen. Legfeljebb 30 különböző papír, alap legyen a portfóliójában. Az arányokat a fenn taglalt formában alakítsa ki.  

2, Túl sok ideig hagyja változatlanul befektetési portfólióját.

Gondolkodjunk nemzetközi szinten, és gazdasági ciklusokban. Ekkor rögtön láthatjuk, hogy az európai piacokon még van hova fejlődniük a részvényeknek, szemben amerikai társaikkal. Így a részvény kitettség euróban még indokolt lehet. Mikor a jelenlegi ciklus is hanyatlásnak indul, jó minőségű kötvényekre, kötvény alapokra érdemes lecserélnünk a részvényeket. Az így született 10 éves végeredmény sokkal impozánsabb lesz, mintha csak részvényekben, vagy csak kötvényekben tartottuk volna pénzünket.

3, Túl sok ismeretlen és távoli országokat célzó papírt, alapot válogat befektetési portfóliójába.

A fejlődő országokon alapuló papírok mindig nagyobb kockázatot képviselnek, mint egy fejlett piaci társaik. Persze ezek eredményei sokszor impozánsabbnak tűnhetnek első ránézésre. Ezért is olyan népszerűek a biztosítók köreiben, csak sajnos ezek a futamidő végéig meg is bosszulják magukat, tartós visszaesést okozva a befektetőnek, pl.: brazil alapok. A fejlett régiók papírjai sokkal átláthatóbbak és lekövethető múlttal és jelennel rendelkeznek.

4, Diverzifikáció különböző minőségű papírba.

A portfóliója összeállítása során figyeljen arra, hogy csak jó minőségű, tehát a papír kockázati besorolása alapján elfogadható hátterű kibocsájtótól vásároljunk kötvényeket, részvényeket. A kibocsájtónak minden esetben a nyilvánosságra kell hoznia ezeket a jellemzőket, amely adatokat az alapok is részletesen közvetítenek.

5, Olyan papírokat vásárolni, amelyekben kicsi a likviditás és túlzottan magas költséggel rendelkeznek.

A 2. pontban taglalt okok miatt különösen fontos, ha meg akarunk szabadulni papírjainktól, akkor a szolgáltatónk T+2 napon belül letranszferálja nekünk. Továbbá fontosak a költségek is, hiszen a nehezen megszerzett nyereségünk gyorsan olvadásnak indulhat 3-4-5%-os költségszerkezet mellett. Ennek érdekében hasonlítsa össze az egyes szolgáltató díjszabásait.

Összefoglalás

Pozitív piaci környezetben (mint amilyen 2010-2019 között volt tapasztalható) sokan beleestek abba a csapdába, hogy kizárólag hozam orientált befektetésekbe helyezték el pénzüket. A legtöbb ilyen befektető elkényelmesedik ilyenkor, nem realizálja nyereségét és amikor esik a piac és akár 30-40%-ot visszaadott nyereségéből, akkor ocsúd fel, hogy időben kellett volna lépni.

Figyeljen oda, hogy ha fordul a széljárás a piacokon és változik, a gazdasági ciklus a diverzifikáció pont abban segít Önnek, hogy kevésbé ingadozzon az a befektetési portfólió, amivel elindult.

Bízunk benne, most már az Ön számára is jobban átlátható, mennyire összetett és nélkülözhetetlen a diverzifikáció témaköre. Ennek ismerete és sikeres használata ugyanolyan magasan kvalifikált szakembereket kíván. Ez olyan, mint az orvoslás vagy az építészet, hiszen pénze, megtakarításai átlátható gyarapításáról van szó.

Amennyiben kíváncsi rá, milyen lehetőséget biztosít az Osztrák privát banki szolgáltatás már 15.000 USD/EUR összegtől. A részletek miatt vegye fel velünk a kapcsolatot!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!