Az egyik leghatékonyabb befektetési alapelv használatával könnyen meghatározhatja, hogy 10 év múlva milyen érzéssel tekint vissza az elmúlt időszakra. Ez a stratégiai elem nem volt más, mint a portfóliónk tervezett, szisztematikus szétosztása: a diverzifikáció.

 

Ha ilyen fontos, akkor a legtöbb befektető miért nem használja?

 

Erre egyszerű a válasz, vagy azért mert nem ismerik, vagy egy csupán a kényelemtől hajtva 1-2 kötvénybe vagy befektetési alapban tartják pénzüket (amit az a kereskedelmi bankjuk ajánlott).

 

Hogyan tud már 5 millió forint összegtől akár 200-300 értékpapírt is kihasználni?

 

Ehhez nyújtanak megfelelő segítséget: a befektetési alapok.

Sok befektetési alapot már 750.000 forinttól is el tud érni, amelyeken keresztül akár 40-60 különböző ország, vagy cég papírjainak együttes eredménye adja az Ön befektetésének eredményét.

Tovább oszthatjuk a kockázatot, ha több befektetési alapkezelőt és eszközosztályt felölelő alapot válogatunk össze. Ezért érdemes független közvetítőt keresni, aki az összes jelentős alapkezelővel kapcsolatban áll. Így Ön bármelyiket elérheti korlátozás nélkül, ilyen szolgáltató az Osztrák Partner Bank is.

A befektetési alapokon keresztül már megvásárolhatunk számos nyugati papírt is, ezzel kilépve a nemzetközi befektetési piacra. Mondanom sem kell, hogy összehasonlíthatatlanul több lehetőséget tartogat az Ön számára, ha USD vagy EUR devizanemet választ forint befektetése mellé, vagy a helyett.

A következő példánkban egy USD és egy EUR portfólió teljesítményeibe engedünk bepillantást. Az ábrán összeszűrtük a 3 különböző eszközosztály 5 éves eredményét:

USD portfólió:

Franklin Templeton Total Return Fund (feltörekvő piaci kötvényalap)

JP Morgan Global Corporate Bond (vállalati kötvény alap)

Fidelity America Fund (részvény alap)

 

EUR portfólió:

BlackRock Euro Bond Fund (konzervatív kötvényalap)

HSBC High Yield Bond (növelt kockázatú kötvényalap)

Allianz Euroland Equity (részvény alap)

 

Jól látszik a részvények fölényes eredménye a kötvényekkel szemben. A kedvező gazdasági környezetben mindig jelentős emelkedést érhetünk el prémium részvényekkel, részvény alapokkal. Azonban soha ne feledkezzünk meg arról az alapszabályról, hogy nem érnek égig a fák. A trendfordulókat utólagosan nagyon szépen lehet látni, előre soha sem, ezért a hozam orientált befektetőknek mindig számolniuk kell az árfolyamok 20-30-40% -os árváltozásával is.

 

Minél kevésbé tud egy ilyen helyzet esetén nyugodtan reagálni, annál több kötvényalapot javaslunk elhelyezni portfóliójában.

 

Összességében elmondható, hogy a részvények és a kötvények sokszor egymással ellentétesen piaci környezetben teljesítenek jól. Gazdasági növekedés esetén a részvények, hanyatlásban, recesszióban a kötvények teljesítenek jobban. A hosszú távú növekedés érdekében az Ön befektetése nem lehet kiszolgáltatva egyetlen országnak, cégnek sem.

Ezért lássunk néhány piaci szegmenset, amelyeket érdemes beválogatnunk portfóliónkba, akár mindet:

telekommunikációs cégek,
szolgáltatás,
energia szektor,
kereskedelem,
egészségügy,
IT,
pénzügyi szektor,
ipar.

Figyeljünk arra, hogy egy szektor kitettsége ne haladja meg az alapban foglalt összetétel 30%-át! Minél több piaci szegmenset céloz egy befektetési alap, annál nagyobb a diverzifikáció mértéke.

 

Mi az 5 legnagyobb hiba, amit a diverzifikáció során elkövethet?

 

1, Túl sok befektetést válogat össze a portfóliójába.

Törekedjen rá, hogy a kialakított portfóliójában még kezelhető számú papír legyen. Legfeljebb 30 különböző papír, alap legyen a portfóliónkban. Az arányokat a fenn taglalt formában alakítsuk ki.  

 

2, Túl sok ideig hagyjuk változatlanul portfóliónkat.

Gondolkodjunk nemzetközi szinten, és gazdasági ciklusokban. Ekkor rögtön láthatjuk, hogy az európai piacokon még van hova fejlődniük a részvényeknek, szemben amerikai társaikkal. Így a részvény kitettség euróban még indokolt lehet. Mikor a jelenlegi ciklus is hanyatlásnak indul, jó minőségű kötvényekre, kötvény alapokra érdemes lecserélnünk a részvényeket. Az így született 10 éves végeredmény sokkal impozánsabb lesz, mintha csak részvényekben, vagy csak kötvényekben tartottuk volna pénzünket.

 

3, Túl sok ismeretlen és távoli országokat célzó papírt, alapot válogat portfóliójába.

A fejlődő országokon alapuló papírok mindig nagyobb kockázatot képviselnek, mint egy fejlett piaci társaik. Persze ezek eredményei sokszor impozánsabbnak tűnhetnek első ránézésre. Ezért is olyan népszerűek a biztosítók köreiben, csak sajnos ezek a futamidő végéig meg is bosszulják magukat, tartós visszaesést okozva a befektetőnek, pl.: brazil alapok. A fejlett régiók papírjai sokkal átláthatóbbak és lekövethető múlttal és jelennel rendelkeznek.

 

4, Diverzifikáció különböző minőségű papírba.

A portfóliója összeállítása során figyeljen arra, hogy csak jó minőségű, tehát a papír kockázati besorolása alapján elfogadható hátterű kibocsájtótól vásároljunk kötvényeket, részvényeket. A kibocsájtónak minden esetben a nyilvánosságra kell hoznia ezeket a jellemzőket, amely adatokat az alapok is részletesen közvetítenek.

 

5, Olyan papírokat vásárolni, amelyekben kicsi a likviditás és túlzottan magas költséggel rendelkeznek.

A 2. pontban taglalt okok miatt különösen fontos, ha meg akarunk szabadulni papírjainktól, akkor a szolgáltatónk T+2 napon belül letranszferálja nekünk. Továbbá fontosak a költségek is, hiszen a nehezen megszerzett nyereségünk gyorsan olvadásnak indulhat 3-4-5%-os költségszerkezet mellett. Ennek érdekében hasonlítsa össze az egyes szolgáltató díjszabásait.

 

Milyen hibákat követnek el mégis a legtöbben?

 

Pozitív piaci környezetben (mint amilyen napjainkban is tapasztalható) sokan beleesnek abba a csapdába, hogy kizárólag hozam orientált befektetésekbe helyezik el pénzüket. Ők nem gondolva a holnapra és kizárva a biztonságot adó kötvényeket/kötvényalapokat. Ha fordul a széljárás a piacokon és változik, a gazdasági ciklus a diverzifikáció pont abban segít Önnek, hogy kevésbé fájjon, amikor szakad a piac.

 

Bízunk benne, most már az Ön számára is jobban átlátható, mennyire összetett és nélkülözhetetlen a diverzifikáció témaköre. Ennek ismerete és sikeres használata ugyanolyan magasan kvalifikált szakembereket kíván. Ez olyan, mint az orvoslás vagy az építészet, hiszen pénzünk átlátható gyarapításáról van szó.

 

Amennyiben kíváncsi rá, milyen lehetőséget biztosít az Osztrák privát banki szolgáltatás már 15.000 USD/EUR összegtől. A részletek miatt vegye fel velünk a kapcsolatot!