Skip to main content

Egy terrortámadás, vagy egy váratlan katonai akció általános pánikot képes kiváltani belőlünk, átlagemberekből, hiszen megszokott életünk pillérei alapjaiban remegnek meg. Mivel a piaci szereplők is hús vér emberekből állnak, a félelem rajtuk is úrrá lesz és heves eladásba, vagy éppen vételbe kezdenek. Ez által a terror hatása a befektetésekre nagyon is leképezhető és kimutatható folyamat. Előre jelezni azonban lehetetlen.

A terror szörnyű következményei nem csak az áldozatokra, de az egész globális gazdaságra kihatással van.

A terror egyik legfőbb fegyvere a váratlanság. Nem lehet tudni, hol, hogyan, mivel támadnak a terroristák. Éppen ezért a tömegek kizárólag úgy védekezhetnek ellene, ha elkerülik a korábbi helyszíneket, országokat, ezzel viszont hatalmas károkat okozva az adott gazdaságnak.

Megfigyelhető, hogy az egyes terrortámadások hatása az adott ország indexében, részvény-árfolyamaiban. Sőt az adott gazdasági régió, mondjuk az EUR árfolyamában is megmutatkozik. Ilyenkor leggyakrabban a szállodaláncok és a nyaraláshoz köthető cégek papírjai sínylik meg a szörnyű eseményeket. Például a nizzai terrorcselekmény, ahol 84 ember vesztette életét a szállodaláncokat üzemeltető Accor részvénye több mint 3%-ot zuhant.

Gondoljunk csak vissza az egyiptomi vagy az ukrajnai légi katasztrófára, amelyet követően terrorpánik söpört végig a légitársaságok papírjain. Egyszerű kitalálni, hogy egy ilyen esemény után utasok tízezrei döntenek inkább a földi közlekedés mellett. A nizzai terror hatására az Air France árfolyama a -2,76%-ot, az Easy Jet -3,33%-ot, míg a Thomas Cook papírjai -4,06%-ot zuhantak egy nap alatt. Egy-egy ilyen szerencsétlenségnél az adott iparág vezető szereplőinek részvényeinél kézzelfogható a terror hatása a befektetésekre.

A terror gazdasági következményei 

Meglepő volt a piac reakciója a 2015 novemberi párizsi eseményekre is, amely után például az egyiptomi tőzsde több mint 4%-ot, a dubai tőzsde 3,6%-ot zuhant és sok papír kereskedését fel kellett függeszteni. Egy ilyen cselekmény mély sebet ejthet még olyan hatalmas országon is, mint Franciaország, amely a világ legnagyobb fogadóországa és a GDP 7,5% át a turizmus adja.

A terror hatása nem csak az adott ország befektetési piacát, de a kereskedelmi partnerek, sőt, a globális pénzpiacok hangulatát is meghatározza. A terror cselekményeknek már rövid távon is érezhető hatásai vannak az unióra és az Európai Központi Bankra is. Számos intézkedéssel az EU gazdaságának a felpörgetését és a fogyasztói bizalom megszilárdítását akarták elérni.

Tunézia esetében már árnyaltabb a kép, hiszen az ország teljes bevételének jelentős részét a turizmus határozza meg. A 2015-ös terrortámadásnak kifejezetten a turisták megfélemlítése volt a célja, amely elérte, hogy a Tunéziába látogatók száma 20%-kal visszaesett, ami a GDP növekedésének ütemében is érződött. A népszerű üdülőhelyeken, mint például Tunézia, vagy Egyiptom, egy terrortámadás után néhány hónapba is beletelhet, mire visszatérnek a turisták tömegei.

A terror hatása a befektetési piacokra 

2001.szeptember 11. történelmi pillanatnak számított, hiszen a világ legerősebb hatalmát érte megrendítő támadás, amely több ezer életet követelt és többek között a piacgazdaság jelképei ellen irányultak. Ezt követően 4 napig nem nyitottak ki az amerikai tőzsdék és ezt követően a S&P 500 öt nap alatt 12% esett.

Az amerikai terror hatása a polgári repülésre különösen megszenvedte az eseményt, hiszen a támadás után a légitársaságok tucatjai mentek tönkre és az ágazat 1 milliárd dolláros kárt szenvedett el. Az összeg nagyságát részben a tőzsdei papírok zuhanása okozta, másrészt az utasforgalom 6%-al esett vissza.

A 2001-es terrorcselekmények miatt 4 napra be kellett zárni az amerikai tőzsdéket.

A szükséges válaszlépések ideje

Amennyiben a világ nem tudja felszámolni hathatósan a terrorizmust és ezáltal megnyugtatni az egyes országok polgárait, a terror hatását a befektetésekre állandóan tapasztalni fogjuk. Ezzel tartós gazdasági következményeket okozva. Ez kihatással lehet a turizmusra, vendéglátásra, kiskereskedelmi forgalomra, bankszektorra és az egyes országok megítélésére is.

A terror befektetésekre gyakorolt hatásának egyik legjobb mérőszámát a fogyasztói bizalmi indexek adják. Ezek a számok jól mutatják, hogy az emberek mennyire látják stabilnak a jövőjüket, amelyhez a nagyobb kiadásaikat is igazítják.

Az EU már korábban bejelentette a belső határok lezárását, ezzel természetesen nem csak az utazóközönség életét nehezítve meg, hanem az európai gazdaság mindennapi működését is.

A terror igazi nyertesei

Az árfolyamokat összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a terrorcselekmények és a terror elleni harc igazi győztesei a hadieszközöket gyártó cégek. Többek között az Airbus, a BAE Systems, a Lockheed Martin, a Boeing és még sorolhatnám… Ezek árfolyamai az elmúlt évek során 10-20% emelkedést tudtak bemutatni.

Hogyan védekezzünk nem várt piaci helyzetek ellen?

Ahogy bármikor bekövetkezhet egy terrortámadás, ugyanúgy megtörténhet egy váratlan gazdasági fordulat is, amely még nagyobb jelentőséggel bírhat az Ön befektetésére. Fontos tehát, hogy a befektetése megtervezésére különösen nagy figyelmet szenteljen. Ehhez nyújtunk segítséget EBBEN a cikkben!

A védelem érdekében alaposan porlassza szét befektetésének kockázatát, amelyet már néhány millió forintnál is meg kell tenni, ha nem akarjuk, hogy nehezen megtakarított pénzét elnyelje a következő piaci örvény.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!