Skip to main content

Elgondolkozott már azon, hogy Ön melyik befektetői személyiségtípusba tartozik?

És ennek hogyan lehet hatása elért eredményeire?

 

Egy ideális befektetési portfólió úgy idomul Önhöz, mint egy méretre szabott öltöny. Mégis gyakran találkozunk olyan ügyfelekkel, akik a hagyományos banki befektetési szolgáltatásban, vagy állampapírban tartják pénzüket, de ennél mégis többre vágynak. Napjainkra ez egy idejétmúlt állapot, hiszen megszűnt minden korlát az egyedi befektetői igények kiteljesedése előtt! Így már könnyedén tud Ön is nagyobb kamatot, magasabb biztonság mellett elérni! Hogyan?

Töltse ki a tesztet és megmutatjuk!

Léteznek olyan elméletek is, amelyek kimondják, a pszichológiailag kockázatvállalóbb, izgalmat kereső befektetők a részvényeket részesítik előnyben. Ez a leegyszerűsített elmélet is szépen lassan hitelét veszti, hiszen a nemzetközi szinten kb. 50.000 részvény érhető el.

Legyen szó kötvényről, vagy részvényről, a kérdés mindig ugyanaz: mi alapján válasszunk? 

A befektetői magatartás megértéséhez a személyiségtípusok megismerésén át vezet az út.

Tavaly ebből a feltevésből indult ki 2 Finn professzor, Andrew Conlin és Jouko Miettunenakik sikeresen ötvözték a részvény portfóliók összeállítását és az adott befektetők pszichológiai tesztjeit, mintegy 710 befektetőt vizsgálva.

A pszichológiai profilokat a „Temperamentum és Karakter készlet” -ből választották ki, amelyeket széleskörűen alkalmaznak az orvostudomány és a pszichiátria területén is. Ez a teszt 4 személyiségjegyet mutat be, amelyek közül a szerzők 2-t választottak ki: az újdonságkeresőt és a jutalomfüggőtMindkettő kategórián belül további 2-2 altípust különböztethetünk meg:

Újdonságkereső:

1, Magas érték: Extravagáns személyiség, szeretnek új dolgokat felkutatni, sok esetben féktelenek, ingerlékenyek, hamar ráunnak a dolgokra.

2, Alacsony érték: Merev személyiség, nem kedvelik az új dolgokat, szívesen merülnek bele a részletekbe, sokáig gondolkodnak egy-egy döntéshozatal előtt, rendezettek és kitartóak

 

Jutalomfüggő:

1, Magas érték: Szentimentálisak, empatikusak, nagyon érzékenyek a szociális ingerekre, elvárják a dicséretet és az elismerést

2, Alacsony értékSzociálisan érzéketlenek, érzelmileg hidegek, gyakorlatiasak

 

A szerzők párosították a taglalt személyiség jegyeket és az általuk használt részvény befektetéseket. Meglepő eredményeket kaptak!  

1, Az Extravagáns személyiségek nagy kapitalizációval rendelkező cégek (pl.: Apple, Amazon) részvényeit, vagy az ezeket tömörítő befektetési alapokat keresik. Elvárják a komoly árfolyam nyereséget. A részvény birtoklása fontosabb neki, mint az, hogy éppen ez a részvény milyen árfolyamon áll, tehát ideális-e egyáltalán a vásárlásra.

 

2, A Merev személyiségek kedvelik a kisebb kapitalizációval rendelkező cégek (pl.: Logitech) részvényeit, amik kiszámítható és a várakozásoknak megfelelő eredményt hoznak. Hajlandó döntéseket hozni még hiányos információk ellenére is.

 

3, A Szentimentális befektetőknek olyan cégeket választanak (pl.: SAP, Coca-Cola), ahol kis árfolyam ingadozás várható. Fontos számukra még a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó cégek (pl.: megújuló energiaforrás vagy vízgazdálkodás) papírjai. Elsősorban az érzelmei és az értékek vezérlik a befektetési döntésekben.

 

4, A Szociálisan érzéketlen emberek kis hozammal is megelégednek, elkerülik a kiugró nyereségek hajhászását és a nagy cégeket, illetve a startupokat.

 

A megfigyelt személyek portfóliói között eltérő volatilitást (árfolyam változásaival) fedeztek fel. Szembetűnő volt a különbség továbbá a portfóliót alkotó papírok, befektetési alapok darabszámai, összetétele között, és vásárlások/eladások gyakorisága között is.

 

Az itt felsorolt 4 alkategória közül valamelyikbe Ön is beletartozik. Hogy melyikbe? Hamarosan kiderülhet! Ehhez nem kell mást tennie, mint az egyedi Mifid 2 teszt (részletet) kitöltenie. Ebből a valós kockázatvállalási hajlandósága is kiderül és az ehhez illeszkedő befektetési eszközök, a globális értékpapír piacról! Készen áll? Akkor kezdjük és kattintson IDE!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!