Skip to main content

Az elmúlt évek legnépszerűbb befektetése kétségtelenül az állampapír.

Közel 1.000 milliárd Forintnyi vásárlás jól jelzi az érdeklődést, ennek ellenére kevesen tudják, hogy milyen lehetőségeik vannak a vásárlásra. Legtöbben csak a friss kincstárjegyet vagy állampapírt ismerik a bankokon keresztül, azonban ennél sokkal több van benne.

Az alábbi 3 lehetőséget megismerve és kihasználva új perspektívák nyílnak meg Ön előtt, hogy jobb eredményekkel tudja biztonságban gyarapítani megtakarításait.

 

  1. Friss kötvény vásárlás. A legegyszerűbb és a legnépszerűbb módja a Magyar Államkötvény vásárlásának, ha ezt az újonnan megjelenő papírokon keresztül tesszük. Elérhető többek között az Államkincstárnál, a Postán és a legtöbb hazai bankban. Megvásárlása rendkívül egyszerű, ahogy maga a konstrukció is az. A legnépszerűbbek a rövid lejáratú Kincstárjegyek és a középtávú (3-5év) Prémium Magyar Államkötvények. Előnye az egyszerűsége, hátránya a szűk lehetőségek és a jelenlegi rendkívül alacsony kamat.
  1. Befektetési alapokon keresztül. A kötvények legnagyobb vásárlói a befektetési alapok, akik összefognak egy jelentős vagyontömeget és nagy mennyiségben vásárolnak kötvényeket. Az alap egy előre meghatározott stratégiát követ, kötvényeket pedig több helyről, különböző kamatokkal vásárol. Ezek együttes kamata és hozama adja ki az alap eredményét. Egészen a közelmúltig hazánk legnagyobb hitelezője is befektetési alap volt, a Franklin Templeton Global Bond Fund. Hátránya, hogy a kamat nem kerül direktbe jóváírásra, hanem beforgatják az alap értékébe. Ha szeretnénk elkölteni vagy másba fektetni, akkor nincs rá így lehetőségünk. Ezen túl az alapkezelőnek is kell fizetnünk, ami levesz eredményekből. Előnye a diverzifikálás, vagyis más kötvények vagy egyéb értékpapírok is kerülnek mellé. Ettől biztonságosabbá válik, mint egy egyedi kötvényvásárlás.
  1. Másodpiacról. A legkevésbé ismert azonban a legtöbb lehetőséget tartogató vásárlási lehetőség a másodpiac. Kevesen tudják hogy az államkötvényeket nem kötelező lejárat végéig tartani, hanem el is lehet őket adni korábban. Ebből következik, hogy ez igaz a régebben megjelent, még nem lejárt kötvényekre is. Mindannyian emlékszünk és visszasírjuk a pár évvel ezelőtti időszakot, amikor még magasabbak voltak a kamatok. A másodpiacon keresztül viszont ma is vehetünk az elmúlt évek 5-7%-os kötvényeiből. Mindezt értékálló devizában is.

 

Felkeltette az érdeklődésed az állampapírban rejlő titkos lehetőségek? Szeretnéd megtakarításaidat államilag garantál biztonságban tudni, de a jelenleginél magasabb kamatok mellett? Vedd fel velem a kapcsolatot, hogy átbeszélhessük személyesen a részleteket.

Igen, tájékoztatót kérek róla.

 

Még több érdekesség az államapapírokról:

Így érj el 5% feletti kamatot államkötvényekkel

9 titok az állampapírokról, amit nem tudtál idáig

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!