Skip to main content

Az állampapír a legnépszerűbb befektetés Magyarországon, de így is sok kérdés merül fel, amikor valaki választás elé érkezik.

Kincstárjegy? Prémium? Bónusz? Másodpiaci? Kötvényalap?

Minél több a lehetőség, annál kilátástalanabbnak tűnhet eldönteni, hogy melyik is az Önnek való.

Pedig az állampapírt azért veszi mert: egyszerű, kiszámítható és biztonságos (bár ebből egyik se teljesen igaz).

A következő sorokban átfogó képet kap az állampapír befektetések lehetőségeiről.

Mi alapján válasszon?

Minden onnan indul, hogy tudnia kell mik a pénzügyi céljai, igényei és lehetőségei.

Sajnos a legtöbb befektető még soha nem gondolta végig kellő alapossággal, hogy mit is szeretne kezdeni megtakarításaival. Pedig egy felkészült befektetési tanácsadó is először ezeknek a pontosításával kezdi. Ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő állampapírt nem is lehet megkerülni ezt a kérdést.

A „sokat akarok keresni” még távol áll a pontos megfogalmazástól, ezért vegyük sorra a két legmeghatározóbb szempontot mankóként.

Várhatóan mikor van szükség a befektetett összegre?

Időtáv lehet rövid (1 éven belül), közép (3 év vagy több), vagy hosszú (5 év vagy több).

A távolabbi lejáratok jellemzően magasabb kamatot fizetnek.

Megjegyzés: Tapasztalatim szerint a legtöbben azért választanak rövidtávú befektetéseket, mert szeretnék nyitva hagyni a lehetőségét, hogy bármikor hozzáférhessenek. Teljesen érthető ok, hogy fel akar készülni például egy váratlan betegségre vagy egy ingatlan vásárlására. A kötvényeket azonban a közhiedelemmel ellentétben bármikor el lehet adni, ezért szükség esetén rugalmasan hozzáférhet megtakarításaihoz. 

Milyen értékálló devizában fialtatná megtakarításait?

A magyar befektetők által leggyakrabban igénybe vett pénznemek: Euró, USA Dollár, Forint.

Magyar állampapírból a Forint alapút reklámozzák leginkább, mert az utóbbi évek államadósságra vonatkozó stratégiája ebbe az irányba mutat.

Magyarországnak országnak jó, ha a saját pénznemébe adósodik el, viszont befektetőként pont ellentétesek az érdekei.

Hosszabb távon egyértelműen látható, hogy a Forint értéke tartósan csökken.

Megjegyzés: Az InwestMentorsnál azt tapasztaljuk, hogy a befektetők túlnyomó többség inkább Euróban vagy USA Dollárban bízik és helyezi el  befektetéseit.

állampapÍr tÍpusok

Kincstárjegy a 2 évnél rövidebb lejáratú állampapír. Lehet fél éves, 1 éves és 2 éves lejáratú.

Előnye, hogy csak rövid időre szól és alacsony költség mellett lehet visszaváltani. Így ha szüksége lenne a pénzre, komolyabb veszteség nélkül juthat hozzá.

Hátránya, hogy a kamata alacsonyabb, mint a hosszabb lejáratúaké. Sőt, ennek az állampapírnak van a legalacsonyabb kamata.

Mikor érdemes kincstárjegyet vásárolnia?

A könnyű hozzáférhetőség miatt, ha az adott összegre szüksége van 1 éven belül és legalább a befizetettel azonosan szeretné visszakapni.

Például: építkezne 1 év múlva és nem akarja, hogy az otthona egy szobával kevesebb legyen, de otthon se szeretné hagyni porosodni a megtakarításait.

Hosszútávon 4 lehetősége van: Prémium állampapír, Bónusz állampapír, Másodpiaci állampapír, kötvényalap

Prémium állampapír 3 vagy 5 éves lejáratú. Előző évi KSH infláció felett fizet kamatprémiumot, jelenleg 1,4% vagy 1,7%-ot. Lejárat előtti visszaváltás esetén 1% veszteséggel kell kalkulálni.

Bónusz államkötvény 3, 5, 9 éves lejáratú. A diszkont kincstárjegy aukción kialakult átlaghozama felett fizet jelenleg 2,25% – 2,75% – 3%ot.

Bónusz vagy Prémium?

Attól függ, hogy az infláció vagy az alapkamat fog-e jobban nőni. Érdemes igazodni a piaci helyzethez. Jelenleg az infláció nő nagyobb ütemben.

A piaci viszonyokat kifizetődő nyomon követnie vagy befektetési tanácsadójával megbeszélnie, hogy jelezze, ha magasabb kamatok várhatóak más állampapír módozatokon.

Másodpiaci államkötvény

A lehetőségei innen bővülnek ki igazán. Hozzá tud jutni régebbi kibocsátású, de még aktív államkötvényekhez és tud az árfolyamváltozáson is profitálni. Az árfolyamok ingadozása miatt csak 1 évnél hosszabb időtávban érdemes számításba venni.

Hosszabb távon viszont lényegesen magasabb kamatot + hozamot is elérhet a friss kibocsátású hazai állampapíroknál.

Ha Forinton vagy Eurón kívül bármilyen más devizában szeretne állampapírba fektetni, csak a másodpiac jöhet szóba.

Lehetőség van bőven, akár magyar állampapírban is, ami USA Dollárban lett kibocsátva és magasabb a kamata, mint a friss Forintosoknak.

10 évnél hosszabb lejáratú kötvényeket is csak innen tud beszerezni. Magyar állampapírból is van olyan, ami 2041-ben jár csak le.

Kötvényalap

Számos állampapírt összefogó befektetés a kötvényalap vagy állampapíralap. Egy befektetési alapban akár 200 különböző állampapír is helyet kap, több tucat országból, eltérő lejárati időkkel. Egy ilyen fokú diverzifikálás lényegesen nagyobb biztonságot jelent, mint egyedi állampapírt vásárolni.

Elérhető Forintban, Euróban és Dollárban is.

Több száz különböző alapból választhatja ki a legjobban teljesítőt és az igényeinek leginkább megfelelőt.

Bármikor eladható, de 1 évnél csak hosszabb időre ajánlott befektetni az árfolyamingadozás miatt.

Fizet kamatot egy kötvényalap?

Kötvényalapok között is található olyan, ami kifizeti a benne összegyűlt kamatokat. A kifizetés gyakorisága lehet havi, negyed éves, fél éves vagy éves is.

Van olyan kötvényalap, ami 10% / év feletti összeget fizet ki, havi lebontásban.

+ Kell adót fizetni a kamatok és hozamok után?

A legtöbb előbbiekben említett befektetés nyeresége után 15% kamatadót kell fizetnie. A jó hír viszont az, hogy egy kevesek által használt módszerrel lehetősége van teljesen mentesülnie a kamatadó alól. 

TBSZ számla nyitása esetén 3 év után csökken a kamatadó, 5 év után pedig teljesen kamatadómentessé válik a befektetésein elért kamat és hozam is.

Összefoglalva:

2 éven belül: Kincstárjegy

 

3 év vagy annál több: Bónusz, Prémium, Másodpiac, Nemzetközi, Kötvényalap

 

2 év vagy annál több EUR: Prémium, Másodpiac, Nemzetközi, Kötvényalap

 

USD vagy más deviza: Másodpiac, Nemzetközi, Kötvényalap

 

+ Használjon TBSZ számlát 3 évnél hosszabb idejű befektetéseknél

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!