Skip to main content

Több mint 2 hét telt el Magyarország S&P felminősítése óta. 2016-ban ez már a második felminősítés, ami befektetésre ajánlott kategóriába helyezi újra az országot. Ez a hír több szempontból is örömteli:

  1. Várhatóan olcsóbban fogjuk finanszírozni az államadósságunkat, ami alacsonyabb terhet fog jelenteni a költségvetésre.
  2. Végre elkezdhetik vásárolni a konzervatívabb alapok is a magyar kötvényeket, amik felhajtják a másodpiacon már kint lévő kötvények árfolyamát.

A rossz hír, hogy így könnyen nyílhat lehetősége a nemzeti banknak tovább csökkenteni az alapkamatot és a friss kibocsájtású állampapírok kamatait. Azok számára, akik azt feltételezték, hogy ennél alacsonyabb már nem lehet, sajnos van egy rossz hírem: még van bőven tér 0%-ig csökkenteni. Sőt, ahogy látjuk a nyugati példákon, lehet negatív tartományba is menni. Szlovákia pl. már negatív kamattal ad el államkötvényeket.

A felminősítés legjobban látható eredménye a kötvények árfolyamának az emelkedése. Az idei év kifejezetten jót tett, a magyar kötvényeknek, idén már írtunk egyszer a Brexit-et követő két hétről, amikor 6%-ot lehetett keresni a hazai állampapírokkal. A cikket itt találod: Egy hét alatt 4% magyar államkötvénnyel, konkrét esettanulmány

Már a Brexit utáni emelkedés is egészen elképesztő volt, de ami szeptember 16.a után jött túltett minden várakozáson. A legjobb eredmény, amit találtunk konkrétan magyar állampapíron, az 4,2% volt egy nap alatt.

Igen, ez ugyanúgy magyar állampapír, ugyanúgy garanciát vállal rá a magyar állam a tőke és a kamatok kifizetésére.

Az alábbi képen pontosan látható az elmúlt egy hónap, felminősítést is tartalmazó időszak alakulása.

Az utolsó hasonló témájú cikk után több levelet is kaptunk arról, hogy kedves olvasóink nem értik, mégis ez hogyan lehetséges. Volt olyan, aki egyenesen azt állította, hogy lehetetlen ilyen sokat keresni, ennyire rövid idő alatt egy olyan papírral, aminek a kamata fixen rögzítve van.

Sajnos az ilyen kételkedések egybevágnak azzal a mindennapi tapasztalatommal, hogy a befektetők ismeretei rendkívül hiányosak a legnépszerűbb befektetéssel, az állampapírral kapcsolatban. A jó hír, hogy a blognak többek között az a célja, hogy az ilyen ismereti hiányosságokat segítsen betölteni.

Érdeklődés esetén a másodpiac működéséről és az államkötvényekben rejlő lehetőségekről a következő írásokat ajánlom, amik segítenek teljes képet kapni:

Így érj el 5% feletti kamatot államkötvényekkel

9 titok az állampapírokról, amit nem tudtál idáig

3 lehetőség, hogy állampapírt vásárolj

Amennyiben szeretnéd megtakarításaidat osztrák banki környezetben, a hazainál magasabb kamatok mellett tudni, vedd fel velem a kapcsolatot, hogy személyesen is segíteni tudjak.

borító kép: istock.com

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!