Skip to main content

Eleged van a nulla körüli kamatokból? Szeretnél a banki kamatoknál és a friss államkötvényeknél magasabb hozamot elérni? Ezek olyan kérdések, amik napjainkban a legtöbb befektetőt foglalkoztatják. Folytonosan keressük azokat a lehetőségeket, amikkel azonos biztonság mellett, lényegesen magasabb kamatot lehet elérni.

A profi befektetőknek megvannak a módszereik a magasabb eredmények elérésére. Íme 3 egyszerű és könnyen alkalmazható megoldás a hozamok emelésére

  1. Gondolkozz hosszútávon!

    – A befektetési világ azoknak kedvez, akik tudnak hosszú távon gondolkodni. Ha már legalább 3 évben, optimális esetben minimum 5 évben gondolkozol teljesen új lehetőségek nyílnak ki előtted. Ugyanis a kötvények kibocsájtói extra kamattal honorálják azokat, akik hosszú távon köteleződnek el. Erre jó példa az aktuálisan elérhető Magyar Állampapír kínálat. A Kincstárjegyek 2-2,25%-os hozamot kínálnak a 6-12 hónapos időtávra, míg a Bónusz Prémium Magyar Államkötvény 3% felett 4-10 évre (inflációhoz kötve).

Nem kell elkötelezned magad hosszútávon

A hosszú távú kötvények vásárlása azonban nem jelenti azt, hogy be kell betonoznod a pénzed a futamidő végéig. A kötvények ugyanis idő közben is eladhatók. Lehetőségek folyamatosan jönnek, ezért jogos, ha fel akarsz készülni egy jobb ajánlatra. Ezzel megmarad a lehetőséged a változó piaci helyzetek reagálására.

  1. Vásárolj a másodpiacról

    – Kevesen tudják, hogy az államkötvényeket lejárat előtt el is lehet adni. Ebből következik, hogy a korábbi kibocsájtásoknak is megvan a saját piaca, ugyanúgy mint a lakásoknak. Az így vásárolható kötvények teljes egészében azonosak a friss kibocsájtásokkal és a feltételeik is megegyeznek. A Magyar Államkötvény esetében ugyanúgy a magyar állam fizeti a kamatokat és vállal garanciát a tőke és a kamatok fizetésére. A lehetőségek viszont a többszörösére bővülnek így. Nem csak a néhány aktuális ajánlatból tudsz választani, hanem az összes még nem lejárt államkötvényekből.

Kamatok 5% felett

Biztos emlékszel még a néhány évvel korábbi magas kamatokra. Többé nem kell sírnod utánuk, mert ezzel az egyszerű trükkel máris válogathatsz belőlük. Az árfolyamok változása miatt a tételek többsége nem mondható vonzóbbnak a jelenlegi ajánlatoknál, azonban van néhány kiugró kivétel. Így hozzá lehet férni olyan Magyar Államkötvényekhez is, ami 5% feletti hozamot kínál.

  1. Gondolkozz globálisan

    – Amennyire kézenfekvőnek tűnik, pont annyira kihasználatlan a nemzetközi kötvénypiac a magyarok számára. Pedig logikus, hogy más államok is bocsájtanak ki államkötvényeket. Ahogy elkezdünk globálisan, ráadásul korábbi kibocsájtásokban is gondolkozni, a néhány frissen elérhető papírhoz képest rögtön több ezer lehetőségünk lesz.

Magasabb biztonság

Két irányba mehetünk tovább az újonnan elénk táruló lehetőségekkel. Az egyik az, hogy Magyarországnál biztonságosabb kötvényeket keresünk. Ezek jellemzően Nyugat-Európai országok papírjai lehetnek.

Magasabb hozam

Átnézve a teljes világpiacot van bőven olyan lehetőség, ami a hazai 2% körüli kamatot felül tudja múlni. Ezt ráadásként úgy tehetjük meg, hogy nem kell Magyarországnál kockázatosabb országba vinnünk a pénzünket.

A három módszer együttes alkalmazásával a lehetőségek teljes skálájából választhatunk. Voilá, a lábaink előtt hever a teljes állampapírpiac. Ezzel a néhány okos trükkel végleg búcsút inthetsz a nulla közeli kamatoknak.

 

Felkeltette az érdeklődésed, hogy tudnál 5% kamatot elérni állampapírokkal? Szeretnéd megtakarításaidat osztrák privát banki háttér mellett, személyre szabott biztonságos portfólióban tudni? Lépjél velem kapcsolatban, hogy átbeszélhessük személyesen a részleteket.

Tájékoztató kérése

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!