Skip to main content

Államkötvényt vásárolni gyakorlatilag azt jelenti, hogy hitelt adunk az államnak, aki erről ad nekünk egyfajta „igazolást”. Ez a kötvény. Az államnak ez azért jó, mert a kötvények segítségével menedzseli az államadósságot, ami amiatt keletkezik, hogy többet költ a bevételénél.

Annak, aki állampapírt vásárol, pedig azért jó, mert a többi hitelhez hasonlóan ezt is kamatostul kell visszafizetni, vagyis azon felül, hogy a futamidő lejártakor visszakapjuk a kölcsönzött összeget, a futamidő alatt folyamatosan megkapjuk a kamatot (egészen pontosan évente, vagy félévente).

Meg kell-e várni a futamidő végét?

Minden befektetéssel kapcsolatosan felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha egyszer valamiért szükségünk lesz a befektetett pénzünkre? A legtöbb esetben a befektetett összeget csak komoly veszteséggel lehet kivenni. Az állampapírok esetében azonban ez nincs így, itt az éppen aktuális piaci környezet dönti el, hogy rosszul járunk-e a futamidő megszakításával.

Amennyiben éppen kedvezőek a piaci körülmények, még az is lehet, hogy nyereség keletkezik akkor is, ha idő előtt adjuk el a kötvényeinket. Ha azonban kevésbé van szerencsénk, bukhatunk is rajta. Az idő előtti eladásnak mindig vannak kockázatai, ezt nyilván ennek tudatában kell átgondolnunk.

Érdemes a futamidő végét kivárni

Természetesen érdemes kivárni a futamidő végét, amennyiben van rá mód, hiszen az biztos, hogy így mindenképpen pozitív lesz a mérleg a saját szempontunkból. Éveken át kaphatjuk a kamatokat, majd a végén a teljes összeget – egyértelmű, hogy ebben az esetben jutunk a legtöbb pénzhez. Minél hosszabb a futamidő, a kamatok is annál magasabbak lehetnek, ugyanis ezekben az esetekben nő a kockázat is, ami alapvetően befolyásolja a kamat mértékét.

Amennyiben mégis szeretnénk idő előtt megszabadulni a kötvényektől, mindenképpen ajánlatos figyelemmel kísérni az éppen aktuális hozamszinteket, és egy olyan pillanatot kell megragadni, amikor kedvezőek a lehetőségek.

Egy állampapír értékét úgy szokták meghatározni, hogy a jövőben fizetendő kamatnak és a tőkének kiszámítják az aktuális értékét – ha ez kevesebb, mint a befizetett összeg, mindenképpen bukunk rajta. Olyan időpontban érdemes a kötvényeket eladni, amikor legalább majdnem ugyanannyiért tudjuk ezt megtenni, mint amennyiért vettük őket.

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!