Skip to main content

A nagyvállalatok ugyanúgy fizetnek kamatot kötvényeken keresztül mint az állampapírok vagy a bankbetét.

A vállalati kötvény nagyobb biztonságot és garantált tőke és kamatfizetést ígér, ezért kiszámíthatóbb alternatívája a részvényeknek és jövedelmezőbb alternatívája az állampapírnak és a bankbetétnek.

Sajnos hazánkban ez – a fejlett országokban rendkívül népszerű – befektetési forma alig ismert, aminek oka, hogy fejetlen a hazai kötvénypiav (is).

Magyarországon a vállalati kötvénypiaci kimerült két 50.000-100.000 EUR-tól vehető kötvényben (OTP Opus és Mol Magnolia) illetve az azóta már hírhedté váló Questor nevű illúzióban.

Pedig jóformán az összes nemzetközi nagyvállalat bocsát ki kötvényeket. Ha körbenéz egy áruházban, a közismert termékek mögött márkák jelennek meg, amik többségébe olyan vállalat, ami kötvényeket is bocsát ki.

Néhány ízelítő, érzékeltetésképpen, hogy tényleg szinte mindenki.

Miért ad ki egy vállalat kötvényt?

A kötvény hitel, így a kibocsátó cég tőkebevonásra használja. Kölcsönt vesz fel a kötvény vásárlóitól.

Miért nem egy banktól vesznek fel inkább hitelt? Röviden: egyszerűbb,  olcsóbb és rugalmasabb formája a hitelfelvételnek.

Fontos, hogy nem kell szorult helyzetbe lennie egy cégnek a kötvénykibocsátáshoz. A legtöbben éppen a gyorsabb növekedés miatt vonnak be újabb tőkét.

Ezt az utat még az olyan nagy és sikeres cégek is választják, mint az Apple, ami konkréten egy készpénzhegyen ül.

Miért éri meg vállalati kötvényt vennie?

Legfőképpen a hozamért és a részvényhez képest magasabb biztonságért.

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy magasabb kamatokat lehet elérni egy vállalati kötvénnyel, mint egy állampapírral vagy egy bankbetéttel. A hazai befektetésekre rákontráz, hogy mindezt devizában kaphatja meg pl. USD-ben vagy EUR-ban.

Most biztos felmerül önben a kérdés, hogy a magas kamatért cserébe biztos magas kockázatot kell vállalni.

Erre a válaszom az, hogy attól függ. Például az Apple biztonságosabb adósként van számon tartva, mint Magyarország.

Általánosítás helyett minden alkalommal meg kell vizsgálni az adott papírokat.

Az örök ökölszabály itt is az, hogy mindig portfólióban kell gondolkodnod. Egyetlen vállalati kötvénybe önteni megtakarításai jelentős részét még akkor is esztelenség, ha az Apple vagy a Coca-Cola az.

Az ördög sosem alszik és a kockázat porlasztásánál még nem találtak fel jobb védelmet.

Kötvényalapok

Egyedi vállalati kötvények alternatívája, ha kötvényalapot választ. A lehetőségek száma szinte korlátlan. Plusz olyan papírok eredményéből is részesedhet, aminek megvásárlásához 100.000 euróra vagy még többre van szüksége. Portfólióba rendezve pedig több millió eurót is igényelhetne egy befektetési alapban helyet foglaló kötvénysor.

Kereshetsz kockázati kategória szerint (magas hozamú és magas kockázatú a High-Yield), régiók szerint, bázisdeviza alapján.

A nemzetközi alapkezelők termékei klasszisokkal jobb eredményeket érnek el, mint a hazai alapok. Választás előtt érdemes a átnézni a lehetőségek teljes skáláját.

bővebben itt olvashatsz a jelenségről: Hol találód a legjobb befektetéseket és keresel több százezret pluszba évente 

Mi a kockázata?

Egy vállalati és egy államkötvény kockázatát azonos módon tudja felmérni.

Magyarországon az államkötvények jelentik a kötvénybefektetés legismertebb formáját. Elsőre lehet furán hangzik, de pont ugyanúgy kell felmérnie egy Coca-Cola kötvény rizikóját, mint egy magyar államkötvényét.

Árfolyamkockázat.

Az értékpapíroknak – így a kötvényeknek is – folyamatosan változó árfolyama van. Ez az árfolyamingadozás a legjobban érzékelhető változás egy kötvény életéből.

A kibocsátó garantálja, hogy a lejáratkor visszaadja a tőkét és addig fizeti a megadott időpontokban a kamatot.

Ezen a téren hasonlít egy kiadott lakásra. Ha nem akarja eladni, nem számít az ára, hiszen folyamatosan kapja az albérleti díjakat.

A nem fizetés kockázata.

Szélsőséges esetben, ha a kötvény kibocsátója fizetésképtelenné válik, megakadhat a kamat és a tőke visszafizetése.  Ilyenkor először megpróbál újabb hitelt felvenni vagy a régit átstrukturálni, legvégső esetben mard a csőd.

Az államcsőd folyamatáról, ami nagyban hasonlít a vállalatokéhoz, részletesen itt írtunk: Minden, amit az államcsődről tudnia kell.

Megoldás, hogy eleve biztonságosra minősített kötvényt vásárol. A Questor semmilyen minősítéssel nem rendelkezett.

Ezen túl jobban jár, ha kerüli a kicsi és ismeretlen cégeket.

Koncentrálj a megbízható és ismert cégekre, amiknek stabilak az eredményeik is.

Plusz nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy MINDIG PORTFÓLIÓBAN GONDOLKOZZON!

+ Speciális konstrukciók. Egy kötvénynek rengeteg formája létezhet. Lehet lejárat nélküli  , részvényre átváltható, a vállalat által meghatározott fix áron  visszahívható, változó kamatú…  Az apróbetűs részek mind hathatnak a végső eredményre, ezért a pontos kondíciók ismeretében szabad csak belevágni a vásárlásba.

Amennyiben nem képzett és tapasztalt befektető, mindenképp javaslom, hogy kérjen szakértői tanácsot vásárlás előtt.

Odafigyeléssel mind a három rizikó elkerülhető, sőt!

Az alacsony árfolyamból adódó lehetőségeket kihasználva, még meg is növelheti a bevételeit.

El lehet adni?

A vállalati kötvényekkel is ugyanúgy a másodpiacon kereskednek. A nagyobb cégek papírjainak normál piaci körülmények között mindig van likviditásuk. Tehát a válasz igen, el lehet adni akár lejárat előtt is őket.

Mekkora kamatot lehet elérni?

Ahogy az állampapíroknál, úgy a vállalati kötvényeknél is nagyon széles a szórás. A Henkel 0%-os és a Ford 8,9%-os kamata között (és ezeken túl is) bármi előfordulhat.

Az éppen alulértékelt szektorok mindig kedvezőbb lehetőségeket kínálnak. Így lehetett például a 2016 elején az olajár válságának mélypontján 5% kamtú OMV kötvényt venni 90%-os áron.

 

Hosszú időn át a banki kötvények számítottak alulértékeltnek.

Több jó nevű vállalatnak is vannak 4-6%-os kamatú kötvényei, amiket névérték körül lehet venni. Néhány példa:

Hol lehet vásárolni vállalati kötvényeket?

Jellemzően a privát bankoknál és néhány brókercégnél forgalmazzák a kötvényeket. Lakossági és prémium részlegen be kell érnie a néhány saját márkás alappal, bankbetéttel és a friss állampapírokkal. A hazai bankoknál az értékhatár, ahonnan már szóba jöhet átlagosan 100 millió Ft.

Ennél lényegesen könnyebben elérhető, 5 millió Forintos határtól az osztrák Partner Banknál is élvezheti a vállalati kötvények garantált kamatait.

Hogyan?

Vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk megtalálni az Ön igényeinek megfelelő kötvényt.

 

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!