Skip to main content

A befektetési kékfény rovatban olyan, a rendszerváltás óta történt, hazai pénzügyi, befektetési csalásokat mutatunk be, amelyek komoly anyagi károkat okoztak a nagyravágyó, gyanútlan és sokszor hiszékeny befektetőknek. A rovat célja, hogy felismerhetővé váljanak az Ön számára a legelterjedtebb csalási és visszaélési minták.

Ezek a befektetési átverésekben rendre megjelennek, így szeretnénk megóvni minden meglévő és leendő ügyfelünket a csalárd befektetési üzelmektől.

A kezdetek

István „atya” egyháza annak idején a budapesti Aranykéz utcában egy irodában működött. Az álpap mielőtt gyakorolni kezdte az őáltala kreált vallást és élére állt volna ennek a mozgalomnak, a pénzügyi szektorban, magas beosztású banki szakemberként dolgozott.

Ez később kölcsönözött neki némi hitelességet is. Bankszektori múltját követően megalapította a Vonzás Törvénye Egyházat (hirado.hu, kékfény).

Videó-konferenciákon kommunikált híveivel és nagyon kecsegtető üzletet kínált

A vonzás törvénye arról szól, hogy ha valamire erősen gondolunk, akkor az előbb utóbb valósággá fog válni.

Mára már a pénzüket vesztett egyháztagok a Vonzás Törvénye Egyház Károsultjai nevű Facebook oldalon keresik az igazukat.

Hogyan működött a rendszer?

A vádlott több programot is indított (pl. Aranykéz Segítő Program), amelyekben adományt gyűjtött híveitől. A híveknek az volt a feladatuk, hogy amellett, hogy meghatározott adományösszegeket fizettek be, hozzanak új belépőket is (legalább 2 főt, különben megáll a lánc).

Azoknak, akik teljesítik a feltételeket, azt ígérték, hogy a végén egy 3600 euró értékű aranylapot kapnak. Három év alatt nagyjából száz ember

mintegy 27 millió forintot adott P. Istvánnak. (kekfeny.hu)

A vádlott azt mondta a befizetőknek, hogy pénzüket aranyba fekteti, azt megforgatja (a megforgatás alatt nem tudni pontosan mit érthetett, nyaranta a zöldhulladékot szokás megforgatni, hogy egyenletesen száradjon – a szerk.), a befektetések mögött pedig állami garancia van. Ezek az állítások hamisnak bizonyultak.

A vád szerint viszont nem történt semmilyen üzleti tevékenység (nem vásárolt hívei pénzéből 1 gramm aranyat sem), ennek ellenére újabb és újabb programokat indított melyek során további befizetések történtek.

Ráadásul az egyház már 2012-ben megszűnt egyháznak lenni, egy 2011-es törvénymódosításnak köszönhetően.

Pontosan így néz ki egy piramisjáték. A fenti leírásban minden hozzávaló megtalálható egy pilótajátékhoz. Nagy hozamígéretek, beszervezési kényszer, homályos feltételek.

De mit jelent az, hogy piramisjáték?

A pilótajáték vagy piramisjáték olyan nem fenntartható, hierarchikus pénzügyi hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, a „piramisban” felette elhelyezkedő személyek kapják meg. (Wikipédia)

A legfontosabb ismérve, hogy semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytat a hálózat, kizárólag az újonnan belépett tagok befizetéseiből jutnak nyereséghez a hálózat felsőbb tagjai.

Ezzel szemben az MLM rendszerek, valós üzleti tevékenységet végeznek (pl. termékeket forgalmaznak) és a termék vagy szolgáltatás árába épített jutalék oszlik szét a rendszer résztvevői között. Az MLM rendszerek törvényes keretek között, sikeresen működnek Magyarországon.

2. Csóka Endre, Erdős Pál-díjas matematikus bemutatja a piramisjáték működési elvét (Hír Tv, Riasztás)

A piramisjátékok törvényszerűen bukásra vannak ítélve és kizárólag a rendszer alapítói, tehát legfelsőbb tagjai nyerhetnek. Főleg akkor, ha a lebukás előtt időben elhagyják az ország területét. Sajnos az is jellemző, hogy a károsultak rendszerint a szervezők felelősségre vonása után is hiába futnak a pénzük után.

 

 

 

Nézzük, hogy miért képtelenség abból nyereséget létrehozni, hogy egymásnak adogatunk pénzt

3. A fenntarthatatlan piramisjáték (Wikipedia

Az ábrán az látszik, hogy abban az esetben, ha mindenki hat embert szervez be, akkor milyen elképesztő sebességgel (exponenciálisan) növekszik a résztvevők és szükséges új belépők száma.

  1. szint = 6 ember
  2. szint = 36 ember
  3. szint = 216 ember (a felsőbb szintek itt nyerik a legnagyobbat)

  1. szint = több mint a teljes magyar lakosság
  2. szint = több mint a Föld lakossága (kétszer több)

Ha a Vonzás törvénye egyház példáját nézzük, ahol elegendő volt 2 embert beszervezni, ott a 20. szinten lettek volna 1,8 millióan, majd a 33. szinten haladták volna meg az emberiség számát.

A piramisjáték büntetési tétele legfeljebb 3 év.

Hogyan lehet védekezni a szélhámos ajánlatokkal szemben?

Például anélkül, hogy a pénzünket egy szatyorban tartanánk a spájzban a befőttek mögött, azzal a gondolattal, hogy senkiben sem bízhatok.

Látni kell a fenti eset kapcsán azokat a mintázatokat, amelyek miatt egyből felkiáltójel kell keletkezzen a fejünkben.

  1. Nem csak, hogy egyház sem volt, de semmilyen pénzügyi tevékenységre feljogosító, MNB által kiadott engedéllyel sem rendelkezett a szervezet.
  2. Egy engedély nélküli vállalat, természetesen nem is ígérhet állami garanciát. (Pl. az OBA-t, amely sok hazai pénzintézetnél alapszolgáltatás)
  3. Újabb tagok szervezésének kötelezettsége. Egy befektetési vállalkozás sosem fogja azt mondani Önnek, hogy hozzon még befektetőket, különben elveszíthet hozamokat. Ajánlást kérhet egy tanácsadó, de más ügyfeleknek semmi köze az Ön befektetéséhez.
  4. Irreális hozamígéretek. Ha bármikor napi, heti, vagy havi periódusban 10% feletti hozamígéreteket mondanak, ráadásul elhangzik a garancia szó és a kockázatokról hallgatnak, akkor meneküljön és tegyen feljelentést. Éves szinten kiemelkedően jónak és kimondottan magas kockázatú befektetési eredménynek számít a 10%-os hozam.
  5. Hinni a csodában. A pénzügyekben sincsenek csodák.

Mint minden szakmában, a pénzügyekben is léteznek etikus szakemberek, akik a fenti elvárásokon felül  mindent megtesznek ügyfeleik pénzügyi biztonsága érdekében. Napjainkban ez már nem hiánycikk. Csupán utánajárás kérdése!

Magyar Zoltán

Magyar Zoltán

Mélyen hiszek a tájékoztatás és tájékozódás erejében. Ismerni a lehetőségeinket hatalmas esély arra, hogy a legjobbal tudjunk élni. Célul tűztem ki, hogy minél több ügyfelemmel megismertetem a globális értékpapírpiac adta lehetőségeket, segítve ezzel, hogy a számukra legmegfelelőbb módon érjék el a befektetési céljaikat. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezek

Küldjön üzentet!