Skip to main content

Az utóbbi években fokozatosan a nulla köré tendáltak az állampapír kamatok az egész világon. Magyarország se kivétel ez alól, a befektetőként releváns 2,25%-os kincstárjegyi kamat rekord mélységben van.

Ebben a környezetben a bankok 0,1%-nyi extra kamatokkal próbálják csalogatni a betéteseket, de az állampapír mindent visz.

Soha nem volt még ilyen alacsony és soha nem adtak még el ilyen sokat a lakosságnak belőle.

Ennek a legfőbb oka, hogy a biztonság iránti igény a csúcson van. Bizony, bizonytalan időket élünk és  aki a kicsit nem becsüli…

A folyamat azonban kettős hatású: egy részről az állampapírt veszik mint a cukrot, más részről egyre elégedetlenebbek az emberek az elérhető hozammal.

Ahhoz, hogy az esettanulmány tökéletesen érthető legyen pár alapfogalmat szükséges tisztázni. Nap mint nap találkozok befektetőkkel és a tapasztalatom az, hogy kb. az 1%-uk van tisztába az állampapírok működésével és az elérhető lehetőségekkel.

Másodpiac

Állampapírt lehet másodpiacról is vásárolni. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az állampapírokat lehet adni-venni és tud ma is vásárolni olyan kötvényt, amit 5 évvel ezelőtt bocsátottak ki, és az 5 évvel ezelőtti kamatokat fizeti.  Ha idáig postán vagy az államkincstártól vásárolt, ez most biztos újdonságként hangzott. Az állampapírokkal ugyanúgy kereskednek, mint bármi mással a világon. Szabályozott és ellenőrzött piaccal rendelkezik, tőzsdén jegyzett árfolyammal.

Ennek köszönhetően aki 5 évvel ezelőtt vásárolt Magyar Állampapírt pl. 7% kamattal, most eladhatja. Nyilván többért, mint amennyi a névértéke, hiszen a mai 2%-os kamatkörülmények között sokkal többet ér.

Fontos leszögezni, hogy minden tekintetben ugyanarról az állampapírról beszélünk, mint amit a bankokban, államkincstárban vagy a postán lehet kapni. Ugyanúgy a magyar állam vállal garanciát a tőke és a kamatok fizetésére.

2016.06.24-2016.07.01 = 4%

A Brexit híre és a vele járó teljes bizonytalanság felkavarta a befektetési piacot. Jellemzően, amikor probléma van a világban, a pénz elkezdi keresni a helyét és ilyenkor a biztonság irányba halad.

Mivel hirtelen sokan akarnak biztonságos papírokba fektetni, ezért felértékelődik az ára. Pont úgy, ahogy a kereslet és kínálat változása felhajtja bármilyen fogyasztási cikk árát, úgy megemeli az állampapírokét is.

Ez különösen igaz azokra az állampapírokra, amiken nem nagyítóval kell keresni a hozamot. Mivel a kötvénypiac jelenleg el van árasztva a nulla körüli kamatozású kötvényekkel, kevés a magas kamatozású lehetőség.

Itt pedig elérkeztünk a Magyar Államkötvényhez, ami nemzetközi szinten is az élmezőnybe tartozik. Ezen belül is olyan, ami értékálló devizában van denominálva pl. USD-ben. Ez amellett, hogy a Forinthoz képest is egy értéket képvisel, könnyen összemérhető a világon bárki számára más USD kötvényekkel.

Konkrét példa

Sok példát lehetne felhozni az idén egyetemlegesen megfigyelhető kötvény-áremelkedésre, nekem a választás 2011-es kibocsájtású 7,625%-os Magyar Államkötvényre esett. A lejárata még nagyon távol van, ami nagyobb mozgásteret enged az árfolyamnak.

Az alábbi képen látható, ahogy a 2016. június 24 és július 1. között 141,5-ről 147,2-re emelkedik az árfolyam. Ez összesen 4,02% emelkedés.

forrás: ariva.de

A következő hetekben az árfolyam menetelése tovább folytatódott. Június 24 és Augusztus 8 között 141,5-ről 150-re emelkedett. Ez összesen 6% hozam. 2 hét alatt.

forrás: ariva.de

Mielőtt beleélné magát a heti 4% hozamba államkötvénnyel, ne felejtse el, hogy honnan indultunk! Állampapír vásárlásnak az elsődleges célja a biztonság és a kiszámíthatóság. Ha ezt extra hozammal díjazza a piac, már csak hab a tortán, hiszen az említett kötvénynek árfolyamnyereség nélkül is igen szép a kamata. Főleg a jelenlegi körülmények között.

A példa elsődlegesen azért volt hasznos ,mert általa be lehetett mutatni egy konkrét esetet az állampapírokban rejlő további lehetőségekről.

Egy ideális portfólió tökéletesen alkalmazkodik tulajdonosa igényeihez és lehetőségeihez. Figyelembe veszi a különböző befektetések viselkedésének eltérő természetét és az aktuálisan elérhető legoptimálisabb termékeket tartalmazza.

Felkeltette az érdeklődését a kötvényekben rejlő lehetőségek? Lépjen velem kapcsoltba, hogy személyesen is segíteni tudjak.

 

borító kép: istock.com

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!