Biztosan feltűnt már Önnek, hogy áprilistól októberig a forint gyengülés szinte trendszerűen megérkezik a legtöbb devizával szemben. Mindegy, hogy a nyaralásra kunát, eurót vagy éppen dollárt venne, a nyári hónapokban 2-5%-kal több forintot kell átváltania, mintha ugyanezt például januárban tenné.

A legnagyobb forgalom természetesen az euróban bonyolódik. Így nem csoda, hogy a média is kitüntetett figyelemmel követi az EUR/HUF keresztárfolyamát és gerjeszt zúgolódást egy-egy lélektani határ átlépésekor.

Bizonyára már Önben is felmerültek ilyen kérdések:

Meddig folytatódik a forint gyengülése?  

Mi ennek az oka?

Mint minden árfolyammozgásra, a forint le- és felértékelődésére is a kereslet-kínálatnak van hatása. Amikor Magyarországon kedvező gazdasági adatok látnak napvilágot, vagy éppen az európai unióval kapcsolatos negatív hangok erősödnek, a forint erősödik.

A legnagyobb hatást a forint árfolyamára azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képes gyakorolni.

Úgy tűnik, az évek óta tartó forint gyengülés még koránt sem lépte át a központi bank ingerküszöböt, még akkor sem, amikor majdnem napra pontosan egy éve, 2018 július elején az EUR/HUF keresztárfolyama meghaladta a 330-as szintet.

Miért fontos az MNB számára a forint árfolyama?

A hazánkba érkező EU-s források átváltását az MNB végzi. Ilyenkor több milliárd euróval növelik az ország deviza tartalékát.

Ez a tétel tavaly 3 milliárd eurót tett ki. Bizonyára már sejti, hogy nagyon nem mindegy, milyen árfolyamszinten kerül beváltásra ez a roppant nagy összeg.

Egy példából kiindulva, ha 3 milliárd eurót 310-es árfolyamszinten váltunk be, akkor 930.000.000.000 forintot kapunk, viszont, ha mindezt 325-ös szinten, akkor 975.000.000.000 összeget kapunk.

A különbség 45 milliárd forint!

 Visszatérve a tavalyi rekord gyenge, 330-as EUR/HUF árfolyamszintre, a portfolio.hu az alábbi elemzést jelentette meg:

„Amennyiben a forint tartósan a 330-as szinten ragadna az euróval szemben, akkor mintegy 580 milliárd forinttal több uniós pályázati keretet lehetne szétosztani Magyarországon a 2014-2020-as ciklus terhére – derül ki kalkulációnkból. Ez a plusz pénz, az éves magyar GDP másfél százaléka, tehát tovább élénkíthetné a magyar gazdaságot a következő években.”

A kalkulációkból is kiderül, hogy az MNB-nek elemi érdeke a gyenge forint.

Milyen hatásai vannak a forint gyengülésének?

A forint leértékelődése pozitív hatással van az exportorientált vállalatokra is, akik elsősorban eurót vagy dollárt kapnak a hazai árukért. A legtöbb cég ugyanúgy tesz, mint az MNB, devizatartalékot képez és kivárja a gyengébb árfolyamszinteket.

A forint gyengülés miatt olcsóbbá válnak a hazai áruk is a nemzetközi piacon, ezzel versenyelőnyt okozva ezeknek a cégeknek. Ezek együttes hatásai bevételnövekedést okozhatnak a cégeknek.

Természetesen az éremnek van másik oldala is, hiszen import jelentősen megszenvedi a forint gyengülés hatásait.

A magyar lakosság elsősorban az utazások alkalmával szembesül a negatív hatásokkal. A forint gyengülésének már mérhető hatása van a nemzetközi utazások számánál is.

Erre a folyamatra Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelőnek adott interjújában így reagált:

„Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon.”

Ezt valószínűleg a külföldiek tömegei is így gondolják, mert a turizmus áprilistól-októberig évről-évre erősödik.

Egy friss felmérés szerint Budapest a világ 22. leglátogatottabb városa turisztikai szempontból.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a hazai gazdaságra jótékony hatással bír a külföldiek pénzváltása. 1 euróért egyre több forintot kapnak, így többet is tudnak költeni, ezzel tovább élénkítik a gazdaságunkat.

Ezzel azonban az infláció is emelkedik, ami már magasan 3% feletti értéket mutat és folyamatosan emelkedik.

Mikor lesz változás az árfolyamban?

Ha az MNB elkezdi emelni az alapkamatot, – amelynek első felvonására 2019 őszén lehet számítani -, a forint gyengülés várhatóan megtorpan.

Egyre többször lehet hallani, hogy a Nemzeti Bank hitelezni készül a hazai bankrendszert, így a növekvő kamatokból jelentős többletbevételt tudna elkönyvelni. Így az átváltásokból származó bevételek súlya is csökkenne.

Hogyan tud védekezni a forint gyengülés ellen?

Matolcsy György, az MNB elnöke többször hangot adott annak a felvetésnek, miszerint még évtizedek múlva lesz csak esedékes az euró bevezetése.

10 év alatt, 2008 júliusa (227 EUR/HUF) és 2018 júliusa (330 EUR/HUF) között több mint 100 forintot romlott a devizánk. A diagramot ITT nézheti meg.

Kijelenthetjük, hogy a forint egy folyamatosan romló devizának számít. Látva ezt a trendet és az MNB hosszútávú kommunikációját és érdekeit, berendezkedhetünk ennek folytatására.

Ilyen formán, ha Ön euróban vagy dollárban tart befektetést, akkor a forinthoz képest értékállóbb devizákban növeli vagyonát, – akár osztrák privát banki környezetben– , amelyek ráadásul jelentősen alacsonyabb inflációs mutatókkal rendelkeznek.

Ha jövőre nyaralni készül, legyen előrelátó!

Vásároljon devizát a téli hónapokban, egy kedvező pénzváltón keresztül és megmenekül az árfolyamzuhanás kellemetlen következményeitől.