Skip to main content

Ha megkérdeznénk az utca emberét, hogy milyen befektetést választana akkor, ha lenne 40 millió forintja, tízből nyolcan biztosan az ingatlanra szavaznának. Mindig is hungarikumnak számított a saját ingatlan birtoklása, amelynek aránya Magyarországon az egyik legnagyobb a földön. Itthon a felnőtt lakosság több mint 91%-a saját tulajdonú ingatlanban él és 19%-a minimum kettőt is birtokol.

A vagyoni értékre vetítve drámaian rosszabb az értékpapír kitettségnek az aránya.

A legújabb Pénz beszél podcastünkben ezt a két befektetési eszközt vizsgáltuk meg közelebbről.
Milyen előnyökkel rendelkeznek? Milyen kockázatokat és költségeket kell számításba vennünk? Mekkora bevételt realizálhatunk befektetőként az ingatlanból és az értékpapírból?

Többek között ezekre fogjuk megadni a választ!

A felvétel elindításához kérjük kattintson az alábbi linkre:

https://spoti.fi/3RWQ3ln

 

Az ingatlan befektetés népszerűsége természetesen nem véletlen. Az elmúlt 12 évben az egész Európai Uniói területén egyedül Észtországban volt nagyobb ingatlanár növekedés a Magyarországinál.

Ha egészen a rendszerváltásig visszatekintünk két olyan időszakot látunk a hazai ingatlanpiacon, amikor az árak kiugróan nagyot emelkedtek.

Az első ciklus az 1998-as orosz válság és tőzsdei összeomlást követően alakult ki, amikor tömegek kerestek a részvényeknél kézzelfoghatóbb befektetési eszközt. Az ezt követő 6 év során – részben az infláció csökkenésének is köszönhetően – az ingatlan befektetők reál hozamot tudtak elérni a legtöbb ingatlanbefektetéssel.

A második ciklus 2014-2022 (?!?!) ig tartott. Ebben az időszakban nemcsak a kormányzat élénkítette a keresletet, hanem a globális gazdasági környezet is rendkívül kedvező volt:

  • Az állam számos támogatással (CSOK, babaváró, zöld hitel stb.), olcsó hitelekkel ösztönözte az otthonteremtést (az állami támogatású hitelek 90%-át ingatlanvásárlásokra vették fel).
  • Jelentősen növekedtek a bérek, ezzel párhuzamosan a banki kamatok rekord alacsonyan álltak.
  • A hagyományos befektetéseken elérhető kamatok még az infláció szintjét sem haladták meg.
  • Korábban soha nem látott szintre emelkedett a túrizmus, ez fellendítette a rövidtávú ingatlan kiadást.

Pénz beszélA Pénz Beszél podcast adásunkban bemutatjuk, hogy milyen pontokra figyeljen oda, mielőtt ingatlanbefektetésbe helyezi megtakarítását.

A felvétel elindításához kérjük IDE kattintson!

Ha még részletesebb információk alapján szeretné eldönteni, hogy az ingatlan vagy az értékpapír-e a jobb befektetés, akkor figyelmébe ajánljuk legújabb cégünk legújabb digitális füzetét. Ennek letöltéséhez kérjük kattintson az alábbi linkre: https://inwestmentors.hu/ebook-ingatlan-vs-ertekpapir/

Napjainkra egyre több befektetőt és szakembert érdekel, hogy milyen irányba folytatódhat az ingatlanpiaci árak alakulása.

A kínálat csökkenő trendje az elmúlt 7 évben nagyjából folyamatos volt, azonban a legnagyobb ingatlanközvetítő portál adatai alapján láthatjuk, hogy ez év szeptemberétől a csökkenés megállt, sőt, megfordult. Tehát a hazai piacon egyre több ingatlan áll eladásra várva, a növekvő kínálattal párhuzamosan emelkedik a vásárlók alkupozíciója is.

Ritkán fordult elő, hogy az ingatlanpiaci szakemberek teljesen bizonytalanok lettek volna a következő hónapokat illetően. A válság szele minden piacra kihatást gyakorol. A Covid, a háború, az energiaválság, a romló fogyasztói várakozások, a több évtizedes magasságokban lévő infláció és az erre adott drasztikus jegybanki válasz mindent megváltoztatott.

Milyen gazdasági hatások befolyásolják leginkább az ingatlan- és az értékpapír piacokat?

 

Infláció

2022 augusztusában a KSH 15,6%-os inflációt jelentett.

Az egyik legkárosabb gazdasági hatást az infláció gyakorolja, ami mindennap, közvetlen hatást gyakorol mindannyiunk életére! A gazdaságban is komoly károkat okoz, ne csodálkozzunk tehát, hogy a jegybankok (különösen az amerikai FED és az európai EKB) legfőbb feladatának ennek leküzdését tekinti.

Az infláció hatást gyakorol az ingatlanpiacra, valamint a bérleti díjakra is. Ilyen hatalmas pénzromlást egyik árnövekedés, se a bérek emelkedése sem tud lekövetni.

Normál gazdasági környezetben azonban az ingatlanpiac és a részvények is inflációt meghaladó mértékben növekednek.

Elemzésünkben megmutatjuk az ingatlan- és a részvénypiac árnövekedésének, inflációval súlyozott eredményét. Ennek megtekintéséhez kattintson a linkre:

https://inwestmentors.hu/ebook-ingatlan-vs-ertekpapir/

 

Jegybanki alapkamat

Egy ország alapkamata többek között kihatással van a jelzálog piac kamataira, valamint az állampapír piaci kamatokra. Ha csökkentik az alapkamatot, netán tartósan alacsony az irányadó ráta, jelzálogpiacot felpörgeti a kedvező kamat, növekszik a vásárlási kedv. Alapkamat növekedésével ezeknek folyamatok az ellenkezője figyelhető meg.

Ha emelkednek az állampapír kamatok (pl.: 2019-ben, vagy idén) a kockázatos befektetések, mint például az ingatlan vagy a részvények kevésbé tűnnek vonzónak, csökken a hozam prémium. Magyarországon a jelenlegi alapkamat 2022 szeptemberében már 11,75%, ugyanez Amerikában 2,5%.

 

Általános gazdasági környezet

Egy konjunktúrában, ahol az általános gazdasági növekedés és az átlagbérek is a korábbihoz képest emelkedést mutatnak, ez jelentősen növeli az ingatlanberuházók vállalkozási kedvét. Az építőipar fontos részét képezi a nemzetgazdaságoknak, így a beruházási kedv tovább emeli az ország GDP-jét, amit a kedvező állami támogatások és jegybanki környezet ehhez biztos alapot teremt.

Ahogy az ingatlanpiacon, úgy az értékpapírpiacon is a kereslet kínálat alakulása határozza meg az árakat. Azonban a két piac között számos különbség létezik (ezeket részletesen taglalja legfrissebb e-bookunk, amit IDE kattintva érhet el). Az egyik legszembetűnőbb, hogy a gazdasági hatásokra viszonylag lassan tud reagálni az ingatlanpiac, ezért a kínálat meglehetősen rugalmatlan. Hosszú hónapoknak, netán éveknek kell eltelnie, mire a beruházók és az építőipar le tudja követni a kereslet növekedését vagy csökkenését.

 

Az ingatlanpiac árai

Minden befektetésre igaz, hogy igazán akkor számít valami jó vételnek, ha alulértékelt, tehát a normál árához, valamint a jövőbeni árnövekedéséhez képest most kedvezően tudjuk megvásárolni.

Másik szempont, hogy az ingatlanpiaci árakat egy ideig tudták csak követni az albérlet árak emelkedése. Nemrég a Bloomberg buborék gyanúsnak minősítette a budapesti és egyes vidéki ingatlanok árait. Mivel a legtöbben tartós bérletre vásárolnak befektetési ingatlant, jelentősen nő az olló az ingatlan ára és a havi bevételek között, így a megtérülés gyorsasága évről évre csökken. Természetesen az ingatlanbefektetés esetén még számos további költséggel kell számolni, ami rontja a megtérülést. Amikor jelentős részvénypiaci felívelés történik, az ingatlanok iránti kereslet is érzékelhetően csökken.

 

Kíváncsi arra, milyen összehasonlítási pontokat vettünk figyelembe az ingatlan és az értékpapír befektetések között?

A legújabb Pénz Beszél c. podcast adásunkban bemutatjuk ezeket. Meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

https://spoti.fi/3RWQ3ln


A témát körbejárták: Magyar Zoltán, Tátrai Csaba és Horvát Attila, az InwestMentors privát bankárai.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!