Skip to main content

Átlagosan 3,2 millió forint készpénz vagy lekötetlen számlapénz van minden felnőtt magyarnál. 13,8%-os infláció mellett ez évi ~441.000 forint veszteséget jelent a vásárlóerőből.

 

A valóságban viszont ez a veszteség még szörnyűbb. A lakosság közel 2/3-ának egyáltalán nincs megtakarítása. Így a másik harmadnál oszlik el a 17.000 milliárdnyi számlán és 8.000 milliárdnyi készpénzben parlagon álló vagyon.

Közéjük tartozik a több, mint 13.000 hírlevél olvasónk nagy része, így jó eséllyel Ön is.

 

A gondot mégse a milliós veszteség jelenti. A probléma az, hogy játszi könnyedséggel elkerülhető lenne, de mégis tömegek hagyják elégni a pénzüket.

 

De ennyi ember nem tévedhet.

A saját szemszögükből nagyon is ésszerű döntést hoznak még akkor is, ha a külső szem csak a gigászi veszteségeket látja.

 

Befektetési tanácsadóként folyamatosan egyensúlyozunk aközött, hogy a befektető pénztárcájának mi lenne jó és ezzel szemben az érzelmi világa mit engedne.

 

Íme a 4 leggyakoribb ok, amiért bankszámlán vagy készpénzben hagyják az emberek a pénzüket:

 

1, Nehéz a döntés terhe – bonyolultnak tűnnek a befektetések, nem tudja, hogy hol kezdje el. Sok pénzről van szó, ezért nem mer belevágni.

 

Megoldás: Kezdje el apró lépésekkel. Térképezze fel a lehetőségeket, kérjen ajánlatokat, konzultáljon tanácsadóval. Mindez díjtalan és kötelezettségmentes. A tájékozottsággal csak nyerhet.

 

2, Nem tudja még, hogy mit fog vele csinálni – tanácsadásaink során gyakorta látjuk ügyfeleinknél, hogy bizonytalanok a pénz felhasználásával. Házat vegyen? Autót? Odaadja a gyerekeinek? Befektesse? Ha igen, hova?

 

Megoldás: Mindenkinek szüksége van biztonsági tartalékra, ami rövid és hosszú távon hátteret biztosít a váratlan eseményekhez. Kezdje ennek az összegnek a leválasztásával. Legalább a tartaléka legyen fix és kezelje külön. Fontos, hogy a rövid távon felhasználandó pénzt is érdemes befektetni. Ezekre az összegekre kifejezetten rövidtávú befektetéseket érdemes igénybe venni.

 

3, Hátulra szorul a prioritások között – reggeltől délutánig munka, majd irány az iskola, otthon házimunka, vacsora, tanulás a gyerekekkel és a nap végére a legutolsó, amit az ember akar, hogy a befektetéseiről gondolkozzon.

 

Megoldás: A feladatokat súlyuk alapján rendezzük sorrendbe. Számoljuk ki, hogy mennyit keresnénk azzal, ha megoldanánk megtakarításaink rohamos értékvesztését. 10 óra alatt igencsak körültekintő döntést lehet hozni. Ennyibe belefér pár konzultáció, böngészés a neten, kockásfüzeten számolás. Ha ezzel 1 millió forintot keres, az 100.000 forintos órabért jelent. Kimozdulna ennyiért?

 

4, Biztosabbnak tűnik nem befektetni, mint befektetni – sokan többre tartják az infláció biztos veszteségét, mint a befektetések bizonytalan nyereségét.

 

Megoldás: Számtalan tőke és hozamgarantált megoldás létezik. Ha tutira akar menni, kérjen ajánlatot kötvényekre és állampapírokra. Ráadásul, a legtöbb kötvény a forinthoz képest értékállóbb devizában fut. Tehát akár tud dollár alapú magyar állampapírt is venni Ausztrián keresztül!

 

A probléma és természetesen a megoldások is sokkal összetettebbek a leírtaknál. Aktuális Pénz beszél podcastünkben viszont mélyre ásunk a témában.

 

Amennyiben 1 millió forintnál nagyobb összeget tart készpénzben, folyószámlán vagy betétben, feltétlenül hallgassa meg!

Sorozatunk legempatikusabb adása, amelyet már a megjelenése napján rekord hallgatottság kísért.

Pénz beszélA teljes adást IDE Kattintva tudja meghallgatni.

 

Rögtön a megoldás érdekelné?

Jelentkezzen ingyenes és kötelezettségmentes konzultációra ITT.

Profi privát bankáraink szakszerű és konkrét válaszokkal segítik a döntésben.

 

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!