Skip to main content

Bármilyen befektetéssel is rendelkezzen, legyen az kötvény, részvény, állampapír, vagy befektetési alap, ha profitot ér el, a költségeken kívül van egy biztos teher: az adó!

 

Hiába kapna el az előző levelünkben bemutatott, magas kamatozású vállalati kötvényekkel mondjuk 3,89% kamatot a Harley-Davidson vagy 6% kamatot a Bombardier cégtől, fájó pillanat, amikor a nehezen összegyűjtött profitból további 15%-ot be kell be kell fizetnie a nyeresége után.

 

Néhány év alatt komoly összegek vándorolhatnak ki a zsebéből, ha csak nem választja a legális adóelkerülés népszerű módszerét, a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ számla).

 

A TBSZ számlával 100% adómentességet élvezhet, már 5 év futamidő után. Nézzük a részleteket!

 

Milyen befektetési eszközök helyezhetőek el a TBSZ számlán?

 

Többek között kötvények, részvények, deviza ügyletek, befektetési jegyek, ETF-ek, opciók. 

 

Hogyan működik a Tartós Befektetési Számla?

 

4 szakaszra oszthatjuk az 5 éves futamidőt.

 

Első szakasz: a gyűjtőév. Ez minden esetben az adott naptári év. Ilyenkor szabadon utalhat a számlájára és a számlájáról pénzt. A gyűjtőév a tárgy év december 31.-éig tart.

 

Második szakasz: 0-3 évig tart. A gyűjtőévet követő január 1.-én kezdődik az adómentes szakasz, ekkor azonban már csak a számlán belül végezhet adás/vételeket. Külső tranzakciót nem indíthat.

 

Ha mégis hirtelen szüksége van pénzre és úgy dönt, hogy hozzáfér számlájához, az aktuális kamatadót (15%) köteles megfizetnie a számláján elért profit alapján. Ezt követően a számlája automatikusan megszűnik.

 

Harmadik szakasz: 3-5 évig tartAmennyiben itt van szüksége pénzre a számlájáról, már csak 10% kamatadót kell fizetnie. Ezt követően a számlája automatikusan megszűnik.

 

Negyedik szakasz: 5 év után. Ezt követően a Tartós Befektetési Számlája automatikusan megszűnik. A befektetéséhez és az elért profithoz egyaránt szabadon hozzáférhet. Befektetését kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó mentesek veheti fel. Ilyenkor egy év „türelmi” idő áll az Ön rendelkezésére, hogy eldöntse, mi legyen a befektetésével: felveszi az összeget, vagy indít egy újabb 5 éves ciklust.

5 év pont közép időtávnak felel meg a befektetések világában. Ez az életszakasz abszolút belátható, tervezhető, sőt Ausztriában 5 évnél rövidebb időtávra például részvényekbe se fektethet be.

Milyen egyéb jellemzői vannak a TBSZ számlájának?

Ön évente kizárólag csak 1 számlát nyithat/bank.
Minden évben nyitható, 5 évente mindig le fog járni egy.
Csak magánszemélyként használhatja ki.
TBSZ számlára csak pénz helyezhető el, értékpapírt nem lehet rá transzferálni.

 

Röviden és tömören a Tartós Befektetési Számla egy ajándék, ami kihagyhatatlan lehetőséget kínál Önnek, ha legalább 3, de főleg 5 év futamidőben gondolkodik!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!