Bármilyen befektetéssel is rendelkezzen, legyen az kötvény, részvény, állampapír, vagy befektetési alap, ha profitot ér el, a költségeken kívül van egy biztos teher: az adó!

 

Hiába kapna el az előző levelünkben bemutatott, magas kamatozású vállalati kötvényekkel mondjuk 3,89% kamatot a Harley-Davidson vagy 6% kamatot a Bombardier cégtől, fájó pillanat, amikor a nehezen összegyűjtött profitból további 15%-ot be kell be kell fizetnie a nyeresége után.

 

Néhány év alatt komoly összegek vándorolhatnak ki a zsebéből, ha csak nem választja a legális adóelkerülés népszerű módszerét, a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ számla).

 

A TBSZ számlával 100% adómentességet élvezhet, már 5 év futamidő után. Nézzük a részleteket!

 

Milyen befektetési eszközök helyezhetőek el a TBSZ számlán?

 

Többek között kötvények, részvények, deviza ügyletek, befektetési jegyek, ETF-ek, opciók. 

 

Hogyan működik a Tartós Befektetési Számla?

 

4 szakaszra oszthatjuk az 5 éves futamidőt.

 

Első szakasz: a gyűjtőév. Ez minden esetben az adott naptári év. Ilyenkor szabadon utalhat a számlájára és a számlájáról pénzt. A gyűjtőév a tárgy év december 31.-éig tart.

 

Második szakasz: 0-3 évig tart. A gyűjtőévet követő január 1.-én kezdődik az adómentes szakasz, ekkor azonban már csak a számlán belül végezhet adás/vételeket. Külső tranzakciót nem indíthat.

 

Ha mégis hirtelen szüksége van pénzre és úgy dönt, hogy hozzáfér számlájához, az aktuális kamatadót (15%) köteles megfizetnie a számláján elért profit alapján. Ezt követően a számlája automatikusan megszűnik.

 

Harmadik szakasz: 3-5 évig tartAmennyiben itt van szüksége pénzre a számlájáról, már csak 10% kamatadót kell fizetnie. Ezt követően a számlája automatikusan megszűnik.

 

Negyedik szakasz: 5 év után. Ezt követően a Tartós Befektetési Számlája automatikusan megszűnik. A befektetéséhez és az elért profithoz egyaránt szabadon hozzáférhet. Befektetését kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó mentesek veheti fel. Ilyenkor egy év „türelmi” idő áll az Ön rendelkezésére, hogy eldöntse, mi legyen a befektetésével: felveszi az összeget, vagy indít egy újabb 5 éves ciklust.

5 év pont közép időtávnak felel meg a befektetések világában. Ez az életszakasz abszolút belátható, tervezhető, sőt Ausztriában 5 évnél rövidebb időtávra például részvényekbe se fektethet be.

Milyen egyéb jellemzői vannak a TBSZ számlájának?

Ön évente kizárólag csak 1 számlát nyithat/bank.
Minden évben nyitható, 5 évente mindig le fog járni egy.
Csak magánszemélyként használhatja ki.
TBSZ számlára csak pénz helyezhető el, értékpapírt nem lehet rá transzferálni.

 

Röviden és tömören a Tartós Befektetési Számla egy ajándék, ami kihagyhatatlan lehetőséget kínál Önnek, ha legalább 3, de főleg 5 év futamidőben gondolkodik!