Skip to main content

A befektetési alap hatékonyságának megértéséhez szedjük darabokra a működését.

 

Tételezzük fel, hogy 2500 EUR/USD-t (kb. 750.000 HUF – ennyi a minimális indulási összeg egyes nemzetközi alapok megvásárlásához) szeretne egy befektetési alapban elhelyezni. A pénzből az alap által kibocsájtott befektetési jegyeket vásárolja meg, ugyanúgy, mint minden más befektető. Ezért is mondják, hogy a befektetési alap az adott befektetői kör közös tulajdonában lévő vagyontömeg.

 

Arra számít, hogy a megvásárolt befektetési jegyei egyre magasabb árfolyamértéket érjenek el, ez által a visszaváltásuk napján profitot realizálva. A befektetési jegyek már tartalmazzák az összes, az alap által kezelt eszközt, így ezek árfolyam változásainak, kamatainak, osztalékainak eredménye határozza meg az Ön befektetésének eredményét (és a későbbi profitot).

 

Mivel egy befektetési alap több száz komponensből áll, amelyek napi szinten változnak, az alapoknak nincs garantált hozama, hiszen ezek átlagára határozza meg az alap teljesítményét.

 

Ezért fontos figyelembe vennie a saját kockázatvállalását és az alapok minimálisan javasolt befektetési futamidejét a tervezés során. Így a választott befektetési alap árfolyamának ingadozása kiegyenlítődik a futamidő végére.

 

Ebből automatikusan következik, hogy pénzügyi céljaihoz igazodó alapot vagy alapokat válasszon.

a befektetési alap a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg

Milyen előnyei származnak még abból, ha befektetési alapot vásárol?

 

Fontos szempont, hogy Önnek nem kell rendszeresen befektetési döntést hoznia, piaci elemzéseket és kimutatásokat olvasnia, napi 5-6 órán át (például Warren Buffett ezt csinálja lassan 60 éve).

 

Ebből adódik, hogy egy ilyen alap megvételével szakértelmet is vásárol, hiszen amíg ezeket a sorokat olvassa a világ számos pontján csapatok dolgoznak azon, hogy a kezelésükre szánt pénzekkel egyre magasabb hozamokat érjenek el, a piaci változások ellenére is.

 

A világon több száz alapkezelő létezik, amelyek közül kiemelkednek a legnagyobbak, többek között a Franklin Templeton, Blackrock, Fidelity, JP Morgan, BNP paribas, Pioneer. Ezek a vállalatok rendelkeznek a legnagyobb kezelt tőkével, szakmai múlttal és apparátussal. Az eredmények sem maradnak el, hiszen akár évtizedekre visszamenőleg a top alapkezelők tudják felmutatni a vagyonkezelői piac legjobb eredményeit.  

 

A kockázat porlasztása

 

Sok alap kifejezetten a globális növekedésre szakosodott, de találhatunk olyat is, amely az amerikai vagy éppen az európai növekedést részesíti előnyben. Mindegy. A befektetési alapokban lévő komponensek soha nem reagálnak ugyanakkora mértékben a piac változásaira. Jó példa erre napjainkban az autóipari cégek papírjai, amelyek az elmúlt hónapokban estek, míg a technológiai részvények emelkedtek. Ebből fakadóan az Ön befektetésének 10 éves átlageredménye mindig kedvezőbb lehet, mintha csak 1-2 eszközt vásárolt volna.

 

Találja meg először a befektetési miértjét! 

 

HA ezt még most határozta meg, ne aggódjon, nincs lekésve semmiről, hiszen egy nyílt végű befektetési alap megvásárlásával pénzéhez bármikor hozzáférhet, néhány munkanapon belül. Felejtse el lekötött pénz fogalmát! Ez lehetőséget biztosít Önnek arra is, hogy bármikor szabadon növelhesse befektetése értékét további befektetési jegyek vásárlásával.  

 

Ha már a befektetési alapok ennyi időt, pénzt és energiát megspórolnak Önnek, akkor legalább a portfólió kialakítására szánjon elegendő időt. Ez lehet akár egy privát banki konzultáció isAzért is hangsúlyozzuk az alapos tervezés fontosságát, mert az alap kiválasztása után nem lehet beleszólása a vagyonkezelés menetébe. Csupán a napi eredmény kimutatáson és a legfrissebb adatlapokon (Fact Sheet) keresztül képes tájékozódni a befektetése teljesítményéről.  

 

A lényeg, hogy NE elégedjen meg a kereskedelmi bankja által kínált „dobozos” termékkel, mert nagy valószínűséggel még az inflációt sem fogja meghaladni befektetése eredménye.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!