Skip to main content

Ha tanulmányozta már a befektetési szakirodalmat, újra és újra megállapíthatja, hogy a sikerhez nem egyetlen, hanem számos út vezet. Bármelyiket is érzi sajátjának, a befektetési futamidő keretei sohasem eshetnek ki a fókuszából.

Mindannyian más és más céllal helyezzük el pénzünket. Azonban abban minden sikeres befektető egyetért, hogy:

  • olyan stratégiát kell alkalmaznia, amely várhatóan átlagon felüli eredményeket hoz, és amely összhangban áll a személyiség típusával, kockázatvállalásával, céljaival.
  • legyen fegyelmezett, maradjon hű a választott stratégiánkhoz, még akkor is, ha időközben átmeneti kudarcok és visszaesések is érnék.
  • ne az ideális beszállási pontokat keresse, spekuláljon, hanem fókuszáljon a befektetési futamidejére. Ezt úgy tudja megkönnyíteni, ha minél előbb elindítja befektetését, akár már 100 eurótól.

Másképp fogalmazva: Nem szabad elaprózni figyelmünket, türelmetlenül mindig valami újba vagy egyszerre túl sok dologba fogni.

A legtöbb sikeres befektetési stratégia csak hosszú távon működik.

A hosszútávú befektetői szemlélet határozza meg a profitját!

Tegyük fel, hogy kifejezetten kockázatkerülő befektetőnek tartja magát. CSAK állampapírt, esetleg állampapír alapot vásárol. Telnek-múlnak az évek és 4 év múlva egyszer csak megunja a kiszámítható, lassú gyarapodást és egy újságcikk/bróker/barát hatására eladja a kötvényeket és elkezd részvényeket vásárolni…

…a részvénypiac 3 hónapon belül esni kezd, korrekció áll be (ami teljesen természetes folyamat), megijed és 15% visszaesésnél eladja az összes részvényt, ezzel valódi veszteséget kreálva az árfolyam ingadozásból.

Szomorúan nyugtázza, hogy „a részvénytőzsdén csak veszteni lehet” és megmaradt pénzét újra kötvényekbe helyezi, de sajnos még kevesebbet, mint amivel 4 évvel ezelőtt elindult. Bizony, elvesztett 4 évet és most mínuszból folytatja a vagyonképzést. (Igaz történet alapján!)

Tényleg csak veszteni lehet a részvényekkel?

Természetesen NEM!

Akkor mi alapján válasszak?

  • Egyes befektetők kizárólag csak olyan részvényeket vásárolnak, amelyeket bizonyos kritériumok (pl.: P/E mutató) alapján alulértékeltnek Mások a grafikonokat elemezve kereskednek.
  • Megint mások a növekedést mutató ágazatok piacvezető papírjait vagy a nagyobb indexek, például a DAX vagy a Dow Jones (esetleg BUX) legmagasabb osztalékot fizető részvényeit részesítik előnyben. (pl.: Nestlé, Unilever, McDonald’s, Nike, BMW)
  • Egyesek évente új portfóliót állítanak össze, mások pedig minden egyes részvényt vagy befektetési alapot megtartanak addig, amíg azok el nem érnek egy meghatározott célárfolyamot vagy nem süllyednek egy adott stop szint alá.

A szakirodalom határozottan különbséget tesz a befektetés és a spekuláció között.

Amikor azt hallom szakemberként, hogy a részvénytőzsde „nem nekem való”, vagy „már kipróbáltam és csak buktam rajta”, esetleg „csak veszteni lehet rajta”, mindig tudom, hogy a tapasztalat spekulációból fakad, még ha a befektető ennek nem is volt tudatában. Nem hiába a részvény befektetések magas, vagy igen magas kockázati besorolás alatt futnak.

A fenti 3 stratégia mindegyike mellet szólnak jelentős érvek. Bármelyiket is választja, tovább növelheti sikerét, ha az ajánlott befektetési futamidőt és a következő praktikákra odafigyel:

  • A befektetési időtartam általában meglehetősen hosszú, minimum 5 év. Önnek befektetőként figyelmen kívül kell hagynia a rövid távú változásokat, hiszen a cél, hogy több év múlva befektetése eredménye túlszárnyalja a kötvények és az infláció szintjét.
  • A növekvő osztalékbevételt a befektetési futamidő teljes ideje során forgassa vissza, új részvények vásárlásába, kihasználva a kamatos-kamat erejét.

a részvények befektetési futamidői hosszabbak, mint a kötvényeké.

Fontos tudnia!

Bármilyen részvény befektetési futamideje alatt fel kell készülnie egy-egy gyenge évre (mint amilyen pl.: a 2018-as év volt). Ez esetben is jól megfigyelhető volt, hogy nem az adott céggel volt baj, hanem egy általános piaci hangulat nyomta le az árfolyamokat.

Ezért is elengedhetetlen a kitartása az előre meghatározott befektetési célok, futamidő és a választott portfólió mellett. Ha már mindenképpen változtatnia kell, akkor a portfólió összetételével tegye, ne pedig a befektetési futamidőt módosítsa (lefelé).

Ön bármelyiket eszközosztályt (kötvényt, részvényt, aranyat) választja (esetleg vegyes portfóliót is építhet), a befektetési futamidő éveit ezek fényében határozza meg.

Higgye el, ha hű marad ahhoz a befektetési stratégiához, amelyet helyesnek és önmaga számára megfelelőnek ítélt, hosszú távon a nyertesek közé fog tartozni!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!