Skip to main content

“A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki érti, az kapja. Aki nem érti, az fizeti.”

Ezt a mondatot állítólag Albert Einstein mondta, ami röviden össze is foglalja e rendkívül egyszerű, de nagyszerű befektetési törvényt. Ennek ellenére, a lakosság csupán néhány százaléka használja tudatosan a vagyona gyorsabb gyarapításának érdekében.

Mi is ez pontosan?

A kamatos kamat lényege, hogy az adott befektetési futamidő végén a törzstőkére járó kamatból, vagy osztalékból újabb befektetéseket vásárol, így a következő periódus során a megnövekedett tőke fog nekünk kamatot, vagy osztalékot fizetni.

Hogyan működik?

Ökölszabályként szolgáljon, az un. 72-es szabály. 

Ez alapján könnyedén kiszámolhatja, hogy hány év múlva fog megduplázódni a befektetett összege. Ehhez nem kell mást tennie, csak a 72-t ossza el a befektetése éves kamatával és már meg is kapta a végeredményt.

Például:

5.000.000 forintot befektet, évi 6%-os kamatra, akkor 12 év alatt fog duplázódni a kezdeti összeg és lesz 10.000.000 forintja.

72:6 = 12.

Nézzünk egy másik példát a kamatos kamat számítására:

Ha 100.000 forintot, évi 5% kamat mellett fektet be, akkor az első év végén 105.000 forintja lesz.

Amennyiben a 105.000 forintot szintén 5% kamatra helyezi el, akkor a második év végére már 110.250 forintja lesz.

harmadik év végére a 110.250 forintja, 5% kamat mellett már 115.762 forintot fog érni.

A 14. évben eljut oda, hogy a kezdeti 100.000 forint, 5%-os kamat mellett megduplázódik!

Valaki egyszer kiszámolta, hogy ha Krisztus születésekor elindítottak volna 1 dollárral egy befektetést, 3%-os kamat mellett, akkor napjainkra ez az összeg elérné a világon felhalmozott összvagyon felét.

Rendkívüli hatása van a befektetéseire a kamatos kamat hatásnak!

Warren Buffett befektetési guru, aki a világ 5. leggazdagabb embere és a Berkshire Hathaway alapítója egyszer ezt mondta:

„A vagyonomat 3 dolognak köszönhetem:

Amerikában élek,

Szerencsés gének,

Kamatos kamat”

Nézze meg összefoglalónkat a kamatos kamatról Horváth Attila Privát bankár tolmácsolásában ITT.  

Az alábbi link segítségével számolja ki Ön is a kamatos kamat erejét, a saját befektetéseire, céljaira vetítve. Kattintson IDE!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!